Ez lett Magyarország kedvenc kilátója

Idén első alkalommal hirdette meg az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ az "Év kilátója" pályázatát, amelyben Magyarország kedvenc kilátóját keresték. A pályázat célja az volt, hogy népszerűsítse a szép panorámákat és a különleges építészeti megoldásokat, és minél több embert arra csábítson, hogy meglátogassa ezeket a különleges építményeket. Az Év Kilátójának nyertese a balatonboglári Xantus János Gömbkilátóírja az aktivmagyarorszag.hu.

Egy balatoni naplemente egyik legideálisabb helyszíne ez a kilátóForrás: Aktív Magyarország/Facebook

A gömb 165 méter magasságban áll, 15 méter átmérőjű és 240 darab háromszöglemez alkotja. Zics László építész javaslatára díszkivilágítással látták el, ami az északi partról is könnyen felfedezhető. Érdekessége, hogy erős szélben akár több métert is kilenghet, de a rugalmas szerkezetének köszönhetően elnyeli a szél által keltett mozgási energiát, így nem fog legurulni a dombról. A Balatonboglár egyik jelképévé vált kilátóból káprázatos panoráma nyílik hazánk legnagyobb tavára.

Az elbírálás során figyelembe vették az építmény állapotát, a környezet rendezettségét, a szolgáltatás szintjét, a kilátóba vezető turistaút színvonalát, a panorámát, az aktív és ökoturisztikai jelentőséget is. A döntőbe olyan kilátók kerülhettek, amelyek az elmúlt 10 évben épültek vagy jelentősebb felújításon estek át.

A Balatonboglár egyik jelképévé vált kilátó az erős szélben akár több métert is kilenghetForrás: Blogelo/Shutterstock

Íme, a TOP tíz kilátó:

Galya-kilátó – Galyatető: 1406 szavazat
Írott-kő kilátó – Kőszeg: 1515 szavazat
Kisfaludy-kilátó – Badacsonytomaj: 883 szavazat
Megyer-hegyi-kilátó – Sárospatak: 802 szavazat
Prédikálószék kilátó – Dömös: 881 szavazat
Prónay-kilátó – Alsópetény: 623 szavazat
Ranzinger-kilátó – Tatabánya: 1381 szavazat
Sasbérc-kilátó – Buják: 1369 szavazat
Zengő-kilátó – Pécsvárad: 3871 szavazat
Xantus János Gömbkilátó – Balatonboglár: 3901 szavazat

Két kilátó – a Zengő-kilátó és a Xantus János Gömbkilátó – fej-fej mellett haladt a szavazás során, amelyet végül a balatonboglári Xantus János Gömbkilátó nyert meg 3901 vokssal. Az Aktív Magyarország Facebook oldalán több mint tizenhatezer szavazat érkezett a tíz kilátóra.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek