Balatoni strandok, amelyek nyitását már nagyon várjuk

Most, hogy az idő is lassan nyáriasra fordul, hamarosan a hazai tavaink strandjai is megnyílnak, gyorsan körbekérdeztük a szerkesztőségben, kinek melyik a kedvenc balatoni strandja, kit milyen élmény köt a tóhoz. Sajnos akadtak, akik annyira rég nyaraltak errefelé, hogy elhomályosultak az emlékeik, vagy épp csak a csúcsszezoni tömeg maradt meg bennük, de pár tippünk azért így is van arra, hol érdemes nyáron csobbanni a Balatonban.

Valljuk meg őszintén, lélekben mind Pancsoló kislányok vagyunk, ahogy a dalban, ebben mi travelósok se vagyunk kivételek. Kinek ne kötődne össze az igazi nyárral a víz hullámzásának hangja, a kölyökzsibongás, a lángos roppanása, a sült pontypatkó illata és a balatoni strand mellett olykor elrobogó Kék Hullám expresszvonat moraja? Mutatjuk is, hogy a szerkesztőségünkben, kinek milyen emléke van minderről. Szubjektív strandkörkép következik korábbi élmények alapján.

A gasztro rovatunk állandó felelőse, Gerencsér Dóra a Balatonalmádihoz tartozó Káptalanfüredre repít képzeletben egy igazi bennfentes infóval megspékelve: pontosan tudja, hány órakor kell odamenni, hogy igazán élvezzük a strandolást!

"A kedvenc strandunk Káptalanfüreden van. Évtizedek óta oda járunk, a legjobb és a leggázabb strandos emlékeim is onnan valók. :) Szeretem, mert egy szoci strandos felszereltségből 2020-ra eljutottak egy nagyon pöpec kis strandig, ami a családokat, a sportolókat és a külföldi balatonozókat is ki tudja szolgálni. Pont annyira drága, hogy még nem kell az úszógatyádat is ráfizetned, de megvan a part menti lángos-, sztapacska- és hekkélmény is. Ami főként szerethetővé teszi, hogy 19 óra után, amikor a legjobb az idő a Balcsin, de sok család már aludni megy a gyerekek miatt, ingyenes a belépés..."

Káptalanfüredi Wesselényi strandForrás: Balaton-almadi.hu

Hol? Balatonalmádi, Sirály utca 2.
Nyitva: 8.30–19.00 (kapuzárás 24 órakor).
Fizetős? Igen, a belépő felnőtteknek egy napra 1000 forint.
Parkolás: A környező Sirály és Kócsag utcai parkolók ingyenesek.

A Balaton rajongói jó mélyet meríthetnek Szekeres Andi szerkesztőnk sztorijaiból. Először megismerjük a kenesei Vak Bottyán strandot, ami gyerekeseknek ideális, parkolófóbiásoknak viszont nem. Utána pedig Máriafürdőn ajánlott egy jó beachet, ami ugyan fizetős, de ahogy meséli, a kevesebb iszap és a jó parkolás miatt jobban megéri itt áztatni magunkat, mint az ingyenes, de zavaros vízű szabadstrandon. A gyenesdiási strand-élménye pedig pont olyan volt, mint bárki másnak, aki akár csak egyszer is megfordult már az évek óta legjobbak közé sorolt strandon.

"Nem vagyunk nagy balatonisták, inkább a Velencei-tóhoz ugrunk le a legtöbbször nyaranta, de az elmúlt pár évben három balcsis strandra valamiért mégiscsak visszatértünk egyszer-egyszer. Az egyik a balatonkenesei Vak Bottyán Strand, ami talán a legközelebb van a Budapestről balatoni strandra vágyóknak. Igazi családi strand, van fitness-sziget, a gyerekeknek játékokkal felszerelt nagyobb homokozó, a bringások ingyen vihetik be paripájukat, és néhány éve még remek hekket is lehetett kapni nagymamám receptjét idéző kovászos uborkával. Tengerparthoz hasonló kialakítása miatt a kisgyerekesek szeretik, bár iszonyú iszapos a vízpart, ezért is építettek egy, a tóba hosszan nyúló mólót, ami persze a vizes, saras talpaktól mindig csúszik, de legalább nem süllyedsz el térdig az iszapban, ahogy egyébként a part többi részén garantált. A strand előtt hatalmas parkoló van, ami legkésőbb 11-re a hét bármely napján megtelik, ezért mennek át sokan a település két kisebb strandjára - mi is így tettünk -, ahol aztán hamar kiderül, ugyanúgy nincs parkolóhely, de szinte ülőhely sem a füvön."

Balatonkenesei Vak Bottyán strand hosszan vízbe nyúló mólójaForrás: Balatonkenese.hu

Hol? Balatonkenese, Vak Bottyán utca.
Nyitva: 8-20 óra között fizetősként, utána 23 óráig ingyenesen látogatható.
Fizetős? Szezonban napközben igen, a felnőtt jegy tavaly még 700 forintba került.
Parkolás: A strand előtt és a környező utcákban, mindenhol ingyenes.

"Két éve Balatonmáriafürdőn voltunk augusztus második felében, kipróbáltuk az egymás mellett lévő központi fizetős és a hajóállomásnál lévő szabadstrandot is. Utóbbit vagy nem kotorják sosem, vagy a közelébe épült kikötő miatt iszapos annyira a tóba vezető pár tíz méter, mindenesetre bőven megéri a szomszédos fizetős strandot választani. Utóbbin a bejárat közelében egy egészen jó pizzázó van, az árak sem szálltak még el, a gyerekeknek egy nagyon cuki, jópofa elemekből összerakott játszótere van, de vannak pingpong- és teqball-asztalok, és ottjártunkkor a kondigépeken is állandóan lógtak. A strand szépen gondozott, tele van virágágyásokkal, padokkal, és hely is van bőven, nem ér össze pokrócunk a szomszédéval. Eddig még a parkolójában is mindig találtunk helyet."

Forrás: Raketir / Shutterstock

Hol? A fizetős strand Balatonmáriafürdő, Gróf Széchényi Imre tér 9., a szabadstrand Csatornapart utcában található.
Nyitva: A fizetős strand 8–18 óráig, utána 20 óráig ingyen látogatható a szezonban. A szabadstrand korlátlanul látogatható.
Fizetős? A központi strand igen, a felnőtt napijegy 900 forint. A másik strand ingyenes, mivel szabadstrand.
Parkolás: A fizetős strand előtti Gróf Széchenyi Imre téren ingyen lehet parkolni. A hajóállomási strandnál a Csatornapart utca parkolói használhatók ingyen.

"A sorozatban legszebbnek megválasztott strandot, a gyenesdiási Játékstrandot is megnéztük néhány éve. Nincs min vitatkozni a rá szavazókkal, szép zöld, sünire vágott pázsit, bőséges árnyékot adó faválaszték, a gyerekeknek külön, homokos öbölrészleg, rengeteg a falatozóhely, áll egy színpad a koncerteknek, és amikor legutóbb ott jártunk, délutánonként tök jó hangulatú zumbát tartottak a vízben. Akkor még volt strandkönyvtár, és persze a lebegő napozóstégek, amikre szerintem csak születni lehet."

Hol? Gyenesdiás, Strand utca 3.
Nyitva: 8 és 18 óra között, főszezonban 19 óráig.
Fizetős? Igen, a felnőtt belépő hétköznap 850, hétvégén 900 forint.
Parkolás: Ingyenes a strand parkolója.

Molnár Zoltán kollégánk, akinek túraajánlóitól az embernek valahogy hirtelen mindig mehetnékje támad – és mindegy, hogy télen Izlandra, a dalmát szigetvilágba vagy nyáron Kurföldre kalauzol soraival –, szóval Zoli ezúttal a sok bejárt balatoni strand között egy olyan helyről ír, amelyet annak ellenére is megkedvelt, hogy mindössze egy gyors úszásra és lángosozásra volt ideje a vihar előtt.

"Nyaralókarrierem során több balatoni strandnak voltam rendszeres látogatója attól függően, épp merre sodort az élet. Sokat jártam az akarattyai, fenyvesi, káptalanfüredi és udvari strandokra, mégis egy olyan fürdőhely fogott meg legjobban, ahol életemben csak egyszer voltam. Ráadásul ez a strandolás elég kurtára-furcsára sikeredett. Éhesen mentünk be strandolni, megrendeltem a lángost, gyorsan úsztam egyet, amíg a barátnőm nagylelkűen várt helyettem az ételre. Aztán amikor kijöttem a vízből, még tíz perc múlva jött az étel, majd újabb öt percre rá kigyúlt a szembelévő parton a viharjelzés, elfeketült az ég, és mindenkit kitereltek a vízből. Ez a strand a pálkövei volt az északi parton, félúton Ábrahámhegy és Révfülöp között. Érdekes, pici strand, ami egy vékony ívben helyezkedik el a vasúti vágány és a tó közé préselve. Tipikus eldugott strand, persze nyáron így is tömve van; és hozza a kötelező strandkellékeket a színpadi programoktól a homokos parton át a klasszik strandkajás büfékig."

Forrás: berni0004 / Shutterstock

Hol? Kővágóörs-Pálköve, Kéktó utca.
Nyitva: 9 és 19 óra között.
Fizetős? Igen, a belépő szezonban felnőtteknek 600 forint (2020-as adat), de pénztárzárástól ingyenes.
Parkolás: a környező utcákban ingyenesen.

Schmidt Judit dietetikus kolláganőnk kedvenc strandja egy kicsit kakukktojás a listában, mert ez egy olyan strand, amelyen még sohasem járt, mi sem tudtuk pontosan beazonosítani, de a vonatablakból egy ilyen benyomás azért megmaradt róla: "Évekig jártam Balatonfüredre dolgozni, átlagosan heti egyszer-kétszer. Egy ideig autóval jártunk, egy kollégám volt a sofőr, aki felvett minket Budapesten, egy másik kollégámat Székesfehérváron, és úgy utaztunk. Aztán idővel áttértünk a vonatozásra, így kimaxoltuk a START-kártyát is, ez oda-vissza 2-2 óra utazást jelentett hetente kétszer."

Forrás: Vera Petrunina / Shutterstock

Egy idő után aztán felfigyelt egy partszakaszra, ahol a vasút a Balaton mellett halad közvetlenül, és egy kis öböl látszódik kis csónakokkal. "Olyan idilli volt! Ekkor tudtam már, hogy jön a kedvenc strandom, vagyis játszóterem. A hely, ahol mindenféle játszótéri kellék van, amire fel lehet mászni, amiről lehet csüngeni, akrobatikázni, gyereknek lenni. Nagyon megtetszett ez a strand. De mivel Füredre tényleg csak dolgozni jártunk, így sajnos sem odafele, sem visszafele nem jutott idő strandolgatni (jellemzően családos emberekkel utaztam, és hazafele már ők is siettek). Nekem ez a sosem látott, csak a vonatról csodált strand lett a bakancslistás kedvencem. Ha jártatok már ott, meséljetek, milyen!"

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek