Újra együtt csápolhatunk a tóparton! – Ezt kínálják a nyári balatoni fesztiválok

Egy fesztiválok tekintetében ínséges 2020-as nyár után a nagyobb események zömét végre megrendezik a Balatonnál. Lesz itt világzene, utcaszínház, utcazene, dszessz, rock, elektronikus zene, tánc, bábozás, jóga és minden, amit egy fesztiválon el lehet képzelni. Ha a hőség nem is biztos, a jókedv garantált lesz mindegyik eseményen, bár néhány rendezvény tényleges zöld lámpájára és pontos fellépőlistájára még várni kell.

2020 nyara merőben más volt a Balatonnál is, mint amit megszokhattunk. Bár Budapesthez képest kevésbé lehetett érezni a turizmus visszaesését (sőt, teljes őrültek háza volt), a programok terén érződött a Covid-járvány miatti óvatosság. 2021-ben azonban – ha ilyen ütemben halad a nép beoltása – sokkal szabadabb nyarunk lehet. A főbb fesztiválok zömét megtartják (bár a Balaton Sound pont elmarad), ám óvatosságból a szervezők inkább a nyár második felére lőtték be a legtöbbet. Az alábbiakban időrendi sorrendben mutatjuk, hol mulathatunk nyáron a tó környékén, és milyen zenés-kulturális rendezvényekre számíthatunk.

Bondoró Fesztivál, június 11-13.

Kapolcs nyitja a fesztiválszezont, de nem egy klasszikus nagy zenei seregszemlével, hanem a cirkusznak, csepűrágóknak, mutatványosoknak kitalált Bondoróval. Persze azért zenei fellépőket is szereztek, a Sena Live Band vagy a Firkin jó húzónevek egy nagy bulihoz. A Művészetek Völgye kistestvérén is lesz vásár, gasztro és számos kiállítás, na meg rengeteg izgalmas utcaszínházi előadás, gólyalábas felvonulás, gyerekprogram, interaktív jazz, bábelőadás, és még estig sorolhatnánk. Jegyinfók itt.

Forrás: Bondoró / Facebook

KeszthelyFest, július 2-4.

A Festetics-kastélytól a Balaton-partig terjedő tengelyt megint ellepik majd a zenészek és lacikonyhák, óriási pezsgés lesz a nyugati partvidék fővárosában. Egyelőre egy koncertről találtunk információt, de tavaly például az Omega Testamentum Nagykoncert volt a legnagyobb attrakció. A továbbiakért és egyáltalán a hírért, amikor bejelentik a fesztivál zöld lámpáját, érdemes követni az esemény weblapját vagy Facebook-oldalát.

Open Road Fest, június 16-20.

A chopperek és persze a Harley-k nagy rajongói újra benzingőzben fürösztik meg a Balaton-partot a fesztivál tavalyi lefújása után. Természetesen idén is várható a jól megszokott gigászi motoros felvonulás a balatoni riviérán, és nem maradnak el valószínűleg a koncertek sem, a fesztivál weboldalán egyelőre csak a tavalyi programok láthatók. Persze kedvcsinálónak érdemes szemezgetni belőlük, hogy milyen bulira és veretésre számíthatunk Alsóörsön. Jegyinfók pedig itt és itt.

Babel Sound, július 18-25.

Balatonboglár ismét attól lehet hangos jó pár napig, hogy a világzene minden bugyra képviselteti majd magát. Mert ha tényleg megtartják, akkor a szervezők szerint szerte Európából ismét mintegy száz zenész gyűlik majd össze egyetlen közös alkotótáborra és koncertezésre, idei újításként ráadásul táncprodukciókra is lehet számítani. A szervezők március 15. utánra ígértek részletes programot, de egyelőre ennek nem leltük nyomát.

Művészetek Völgye, július 23. – augusztus 1.

Tavaly alternatív megoldást találtak a Völgy rendezői, ősszel ún. Völgyhétvégéken pótolták be a nyári elmaradt rendezvényt. Ezek kicsik, meghittek és létszámkorlátosak voltak, idén viszont újra lehet kulturálódni az Eger-patak malmokkal tűzdelt völgyében, Kapolcson, Vigántpetenden és Taliándörögdön. A programok már alakulnak, olyan hazai együttesek lépnek majd színpadra, mint a Csaknekedkislány, az Elefánt, a Margaret Island és a Budapest Bár, de idén is lesz színházi, képzőművészeti, gyerek- és gasztronómiai helyszín, meg persze az elmaradhatatlan vásári hangulat. Jegyinfók itt.

Paloznaki Jazzpiknik, július 29-31.

Leheveredni egy rozéfröccsel a fűbe és andalító dzsesszt hallgatni élőben, miközben lemegy a nyári nap a Balaton-felvidék felett. Sokadszorra is ugyanezt kínálja a csöppnyi falu, Paloznak fesztiválja, de ezt sokadszorra sem lehet megunni. Ugyan Caro Emerald lemondta a fellépését, így is lesznek külföldi nagyágyúk a műfaj minden szegletéből: Level 42, Candy Dulfer, Mario Biondi, MF Robots, Kraak&Smaak, De Phazz. No meg persze a magyar dzsessz krémje, színe és java. Ja, és bor. Sok minőségi bor. Jegyinfók itt.

VeszprémFest, augusztus 17-21.

Három helyszínen, öt napon át zajlik majd a megyeszékhely egyik legfontosabb nyári zenei seregszemléje. Itt is csúsztatni kellett az időponton, és a két nagy beharangozott név közül csak az egyiket tudják elhozni a Bakonyba, bár az nem kis név: Tom Jones. Aki az elmaradt Jamie Cullum-koncert miatt keseregne, annak se ildomos, csak aludjon rá kb. 360-at, hiszen 2022-ben ő is eljön. Azonban a hazai zene is képviselteti magát: újra összeáll a Jazz+Az, valamint Miklósa Erikát és Tompos Kátyát is láthatjuk Balázs Jánossal fellépni. Jegyinfókért klikk ide!

STRAND Fesztivál, augusztus 17-21.

A Balaton habkönnyű pop rendezvényéről, a STRAND-ról nehezen lehetett megtalálni, pontosan mikor tartják, de legalább az egyes koncerteknek készítettek Facebook-eseményeket. A jelentősebb nemzetközi fellépők már megvannak: jön a brit énekesnő Ellie Goulding, a magyar fesztiválok elmaradhatatlan szereplője az osztrák Parov Stelar, az ezredforduló deszkás gitárzenéjét játszó amerikai Sum 41, a trombitán is játszó, house-ban és társaiban utazó ausztrál dj Timmy Trumpet, valamint a német alter rock csapat a Milky Chance. Jegyinfók itt.

FRISSEBB: Június elején kiderült, hogy a Strand Fesztivál Zamárdiból egy új helyszínre, a balatonvilágosi Club Aligába költözik. Az idei fesztivált át is keresztelték 10 nap strandra, amit két turnusban, augusztus 18. és 22., illetve 25. és 29. között rendeznek. Bővebben minderről itt.

Forrás: Strand Fesztivál

B my Lake Festival, augusztus 18-21.

Ugyan a Balaton Sound elmarad idén, de a B my Lake-et bevállalták a szervezők, így legalább egy elektronikus zenei fesztivál megrezegteti a basszusszerető közönség hallójáratait. Fontos, hogy cikkünk írásakor még ne tájékozódjanak a hivatalos honlapon, mert még nem frissítették a 2021-es fesztivál adataival. De érdemes követni a Facebook-oldalukat a friss infókért, fellépőkért és jegyinfókért, amikkel egyelőre nem tudnak szolgálni. 

Veszprémi Utcazene Fesztivál, augusztus 25-28.

A nyár egyik utolsó nagy durranásának ígérkezik Veszprém másik nagyszerű zenei fesztiválja. Az Utcazenén a nevéhez hűen a belváros terein, parkjaiban, sikátoraiban futhatunk majd bele mindenféle egy-, két-, három- vagy még több szereplős zenei produkcióba, akik persze versenyeznek is. Sok-sok helyszín, széles zenei paletta és egy jó értelemben véve felbolydult város várja a látogatókat. Bővebb információkra még várni kell, érdemes követni a honlapot és a Facebook-oldalt.

+1: Kultkikötő, június 19. – augusztus 28.

A fenti fesztiválkategóriába nehezen besorolható rendezvénysorozat, mégis meg kell említenünk. A Kultkikötő jelenlegi naptára szerint az egész nyáron átível majd, jó pár különböző helyszínen lesznek színházi előadások, koncertek és standup-estek. Ezeket lehet majd látni Balatonbogláron, Balatonszárszón, Balatonföldváron és Balatonfenyvesen, de nem lennénk meglepve, ha még bővülne a helyszínek és események listája is (tavaly az északi parton is kikötött a Kultkikötő). Jegyárakról bővebben itt.

+2: Klassz a pARTon!, július 9. – augusztus 28.

Érdi Tamás zongoraművész fesztiválja szintén kicsit kilóg a mezőnyből, hiszen nem egy helyszínen, nem tömbösített eseményről van szó. A komolyzenét a nyaralóközönség közé beillesztő programsorozathoz idén is elképesztő helyszíneket találtak. A teljesség igénye nélkül andalító muzsika tölti majd be a balatonalmádi Erzsébet-ligetet, a balatonfüredi Vaszary kertet, a balatonfűzfői mámai templomromot, a felsőörsi Snétberger Zenei Központot, számos strandot, malmot, kastélyt, templomot és víziszínpadot. A rendezvény nem áll meg a Balaton-parton, eseményei lesznek Tatán és Fertődön is. És hogy mire számíthatunk? A tavalyi lista alapján operára, zongoraestekre, rézfúvós zenekarokra, vonósokra, mesekoncertre és még sorolhatnánk. A fellépők pontos listájára még várni kell.

Címlapfotó: Paloznaki Jazzpiknik / Facebook

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek