A tavalyinál is mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni, ha balatoni nyaralást tervezünk
Belán MiklósForrás: Everguest

Az Everguest turisztikai tanácsadó cég megbízásából készített felmérést a magyarok nyaralási terveiről a TÁRKI közvéleménykutató intézet, amelyben olyanokat kérdeztek, akik az elmúlt 2 évben részt vettek legalább egy alkalommal többnapos belföldi vagy külföldi turisztikai célú utazáson.

Kiderült, hogy a válaszadók 71,7%-a tervez utazni 2021-ben a koronavírus-járvány visszaszorulása esetén, közülük 10,7% külföldre, 40,2% belföldre, 20,8% pedig külföldre és belföldre is utazna nyaralási célból úgy, hogy legalább egy éjszakát távol tölt az otthonától. Ezzel szemben 18,4% határozottan nem szeretne utazni, 9,8% pedig bizonytalan a kérdésben.

Drágább Balaton, olcsóbb Budapest

A kutatásból az is kiderült, hogy a balatoni utazási kedv nagyon magas: a válaszadók 67,1 százaléka kifejezetten szeretne menni 2021-ben a Balatonra. „A Balaton óriási népszerűségnek örvend, és hasonló telítettségre, még magasabb árakra lehet számítani, mint tavaly ugyanekkor. Érdemes minél korábban lefoglalni idei nyaralásunkat, hiszen az árak csak emelkedni fognak" – tanácsolta Belán Miklós, az Everguest ügyvezető igazgatója.

A felmérésben kiemelt fókuszt kapott Budapest, amely a legnagyobb károkat szenvedte el az elmaradó vendégek miatt. A Budapestre érkező turisták 89%-a általában külföldi, 11%-a pedig belföldi vendég. A pandémia hatására az elmúlt több mint egy évben padlóra kerültek a fővárosi vendéglátóhelyek, idén azonban pozitív változás következhet be – vélekedett a szakember.

Drágább lesz a BalatonForrás: ivabalk/Pixabay

„A budapesti turizmust és vendéglátást tekintve soha vissza nem térő alkalom van előttünk a belföldi vendégkör megszólítására. A kutatás rávilágít, hogy a jelenlegi helyzetben majdnem minden 5. magyar utazó szívesen menne Budapestre kikapcsolódás céljából, és további majdnem 20%-ot lehetne motiválni ugyanerre, ha megfelelő rendezvények és kulturális programok lennének szervezve. Ez azt jelenti, hogy akár több mint 1 millió magyar belföldi vendégre is számíthat idén Budapest, ehhez viszont a szakmai és állami szervezetek megfelelő együttműködése szükséges" – mondta Belán Miklós.

A szakember szerint a budapesti árak tekintetében is várható változás. A covid miatti hosszan tartó lezárások végleges bezárásra kényszerítettek több szállodát és éttermet is, ami a kínálat csökkenését eredményezi. Ugyanakkor a szállodáknak és vendéglátóhelyeknek muszáj alkalmazkodniuk a kereslethez, ami a szűkebb külföldi vendégkör miatt alacsonyabb lesz. Ez pedig az árak csökkenését eredményezi.

Budapesten viszont alacsonyabb árakra lehet majd számítaniForrás: Andrew Chisholm / Shutterstock.com

„A szálláshelyeknek is alkalmazkodniuk kell a változó kereslethez, és jó ár-érték arányú ajánlatokkal kell előrukkolniuk. Látunk remek külföldi példákat is. Bécs például egységes áron kínálja szálláshelyeit a belföldi vendégkör számára, míg Oroszországban megtérítik a belföldi utazási költségek 20%-át" – emlékeztetett Belán Miklós, miközben hozzátette, Budapest vendégkörének jelentős része külföldiekből áll, és bár a belföldi vendégkör a korábbi forgalmat nem pótolhatja, ugyanakkor megfelelő intézkedések bevezetésével elengedő lehet ahhoz, hogy újrainduljon a fővárosi turizmus, az utazókra épülő szolgáltató- és vendéglátószektor. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek