Végre megújul a Balaton egyik kiemelkedő kulturális öröksége

szántódpuszati majorság mintegy 30 épületből álló, kimagasló épített öröksége hazánknak. A 18. században létrejött, eredeti állapotban megőrzött, majorsági műemlékegyüttes 1986-ban építészeti nívódíjat, 1994-ben Europa Nostra díjat nyert, és jó ideje felújításra szorul. A majorság fejlesztésének első ütemét a közbeszerzési adatok szerint 1,5 milliárd forintból végzik. 

Olyan régi épímények is találhatók itt, mint ez a kukoricagóréForrás: Szamóca/Wikipedia

A fejlesztések fő célja a páratlan kulturális örökség hosszú távú megvédése, illetve újabb attrakciók létrehozása, fél-egynapos programlehetőséget nyújtva a dél-balatoni térségben. Múzeumi kiállítótér és élménypark létesül modern digitális technológiák alkalmazásával. Lehetőség nyílik egyes bemutatott tevékenységek kipróbálására és az így előállított termékeket megvásárlására. A fejlesztések lehetővé teszik kisebb fesztiválok, tematikus rendezvények, egyebek közt lovas programok lebonyolítását is.

A régi csárda épület új funkciókat kap, és előtte lesz kialakítva egy termelői piac. Felújításra kerül a lovas pálya kiszolgáló részeivel együtt, és a karám építmény is. Mindezek mellett egy tematikus játszótér és egy teázókert is megépül – írja a magyarepitok.hu.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek