Természetvédelmi oltalom alatt állnak, mégis gyérítik őket

A baltikumi vonuló kárókatonák másnéven kormoránok összetűzésbe kerültek a Balaton és a környező halastavak gazdáival, mivel a madarak naponta akár egy kiló halat is megesznek. Bár a kárókatonák természetvédelmi oltalom alatt állnak, mint Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta a sonline.hu-nak, manapság annyira elszaporodtak, hogy "az már elviselhetetlen méreteket ölt". A tógazdák kérhetnek a természetvédelmi hatóságtól kilövési illetve riasztási engedélyt a kijelölt területeken és időpontokban, meghatározott példányszámra.

Telepesen fészkelnekForrás: Picasa 2.0/Wojsyl/Wikipedia

Mint Szári Zsolt hozzátette, tavaly nyolcszáz madarat ejtettek el, 90 százalékát a tógazdaságaik területén. Idén a Balatonon két helyszínen – Tihanyban és Alsóörsön – gyéríthetik az állományt.

A tógazdák arra hivatkoznak, hogy a kárókatona jelenléte zavar más vonuló madarakat, és a halállomány téli pihenését is megzavarja, emellett az ürüléke tönkreteheti a fákat.

A madarak kilövését a társaság három munkatársa végzi, s ehhez 10 ezer lőszert használtak fel tavaly. Az Agrárminisztérium lőszertámogatási célra létrehozott alapjából 1,2 millió forintot nyert el a társaság, mint mondják, ez az egyetlen forrás, ami a halgazdálkodó kárenyhítésének tekinthető. Hozzáteszik, hogy védelmi megoldást hozhatna a Balaton befagyása is, amit már nagyon várnak – írja a sonline.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek