Emiatt kerülhet veszélybe az idei balatoni szezon

Munkaerőhiány léphet fel a nyári szezonban, ugyanis sokan dönthetnek úgy, hogy a turizmus és vendéglátás helyett más ágazatban helyezkednek el – hívta fel a figyelmet egy lehetséges problémára az InfoRádió műsorában a Balatoni Kör elnöke, Laposa Bence.

A koronavírus-járvány miatt a turizmus ágazata megroggyant, munkahelyek szűntek megForrás: ivabalk/Pixabay

Mint az elnök kiemelte, ugyan a bértámogatás hatalmas segítség az ágazatnak, hosszú hónapokon át ezzel együtt sem fenntartható egy–egy vendéglátó egység léte, így aztán egyre erősebb a bizonytalanság az elkövetkezendő időszakot illetően.

A szakember úgy látja, amennyiben megtörténik a nyitás, elsősorban nem a beszállítói rendszerrel lehet a probléma, amely várhatóan mindent el fog követni, hogy a lehető legzökkenőmentesebben kiszolgálja őket, sokkal inkább a munkaerő megtartása, menedzselése lehet kritikus. Az, hogy a korábban a vendéglátásban dolgozók jelentős hányada talált munkát más ágazatban, nemzetgazdaságilag és az egyén szempontjából jó.

A kérdés, hogy amikor ezeknek az embereknek a munkájára szükség lesz, honnan fogják tudni pótolni őket – mutatott rá a Balatoni Kör elnöke.

A vendéglátásban kitartó munkavállalók elsősorban azok lehetnek, akik esetében az üzemeltető tulajdonos képes volt valamilyen elfogadható átmeneti megoldást kínálni. De hogy ez milyen arányban történt meg, arra egyelőre senki sem tud válasszal szolgálni – írja az infostart.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek