Nagy átalakulás elé néz a Balaton-parti város

Múlt héten számoltunk be arról, hogy olyan sokan látogattak el a keszthelyi Balaton-partra, hogy az önkormányzat úgy döntött, kötelezővé teszi a maszkviselést a Csík Ferenc sétány labdarugó pályától a Helikon Hotelig terjedő területen. Most ismét Keszthelyről érkeztek hírek, igaz, más témában. Mint Nagy Bálint, a város polgármestere sajtótájékoztatón elmondta, az ott élők és az ott működő szervezetek javaslatait várják arról, hogy milyen fejlesztések valósuljanak meg a Balaton-parton, ahol négy kilométer hosszú sétányt is kialakítanak majd.

A Keszthelyi Városi strandot szintén bővítenékForrás: János Bencs/Pixabay

Keszthely nagy léptékű városfejlesztésbe fog, az építészeknek szóló ötletpályázat már lezárult, a szakmai zsűri 26 pályamunkáról dönt a következő hetekben. A fejlesztések elsősorban két területre összpontosulnak, az egyik a Festetics-kastélytól a belvároson és a Helikon parkon át a központi strandig tartó terület, a másik pedig a déli kutyás strandtól és piknikkertől a majdnem Gyenesdiás határáig tartó mintegy négy kilométeres partszakasz. Ez utóbbira várják most az ötleteket, amelyeket felhasználva az év végéig kidolgozzák a parti terület fejlesztési terveit. A helyieknek szóló ötletbörzére  február 7-ig várják a javaslatokat.

Az már biztos, hogy a teljes partszakasz hosszában ligetes sétányt alakítanak ki, megnyitva ezzel olyan területeket is, amelyek ma még zárva vannak a látogatók elől.

Erre felfűzve olyan szolgáltatásokat, sportolási és kikapcsolódási lehetőségeket kínálnának, amelyek egész évben elérhetők. A városi strandot új szolgáltatásokkal és zárt térben is használható sportfunkciókkal, rossz időben is igénybe vehető játszóházzal bővítenék. A déli partszakaszon megőriznék az Erzsébet-liget növény- és állatvilágát, piknikezési lehetőséget is kínálva, illetve megnyitnák a két vitorláskikötő területét is. Az északi területen új csónakkikötőt terveznek.

A közeljövőben két szállodaépítés is elkezdődik a Balaton-parton, ezek várhatóan 2023-ra készülnek el. A lebontott Via Hotel helyén februárban kezdődnek egy 126 szobás, négycsillagos szálloda munkálatai, emellett elkezdődik Helikon Hotel korszerűsítése is, ahol az eddiginél kevesebb, de tágasabb szoba lesz, a besorolás pedig szintén négycsillagosra változik – írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek