Különleges madarat kaptak lencsevégre a Balatonnál

2020 mérlege meglehetősen pozitívan zárult a hazánkba tévedt ritka madárfajok tekintetében és 2021 legelső napján is mindjárt egy igencsak különleges faj képviselőjét, egy jeges búvárt kaptak lencsevégre a Balatonnál – írja a balaton.hu. 

Ez a jeges búvár tett látogatást nálunk az új év első napjánForrás: Kurfis Ilona, birding.hu

"Ezt a jeges búvárt ma figyelte meg Kurfis Ilona a Balatonon, Balatonvilágos közelében. Gratulálunk a nagyszerű találathoz és a kiváló fotóhoz! A fajnak ez a 23. hazai előfordulása. Ha az első nap ilyen jól kezdődik, 2021 nagyszerű madarász év kell, hogy legyen számunkra!" – számolt be Facebook oldalán a nem mindennapi hírről a birding.hu. A birding.hu weboldalára kattinva rögtön láthatják is, hogy  az elmúlt 14 nap madármegfigyeléseit tartalmazó lista valóban igen gazdag. 

A Wikipedia szerint a jeges búvár a búvárfélék között a legnagyobb. Tekintve, hogy súlyához képest az egész madárvilágban neki a legkisebbek a szárnyai, csak vízről tud felszállni, tekintélyes felszállási hosszra van szüksége, és 50-100 métert fut a felszínen, mielőtt a levegőbe emelkedne. Ha már fent van a levegőben, ügyesen repül, és óránként 90 km-es sebességet is elérhet.

Az északi sarkkör környékén költ, és április-májusban több ezer kilométert repül, hogy elérjen a sarkvidék körül fekvő költőhelyekre. 

Kanadában, az Amerikai Egyesült Államok egyes területein, Grönlandon és Alaszkában költ. Egy kisebb populáció (kb. 3000 pár) Izlandon is él. Egyes példányok a Feröer-szigetek és a Spitzbergák környékén töltik a nyarat, és télen a norvég partok előtt is megfigyelhetőek, ahogyan az Északi- és a Balti-tengeren is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek