Titokban építenének védett területre kálváriát a Badacsony oldalában

Tizenhét stációból álló kálváriát építenek a Badacsony keleti oldalát borító, fokozottan védett besorolású erdőbe, jelentős részben Natura2000-es területen. Valószínűleg sok fa is áldozatul esik a munkának, aminek részleteit az illetékes kormányhivatal titokban tartja – írja cikkében a Balatontipp.

A kálvária valószínűleg a Badacsony oldalában álló Szent István-kápolnát is érinti majdForrás: Csudai Sándor / Travelo

Júliusban adták közre hirdetményben a Veszprém Megyei Kormányhivatal oldalán, hogy "a BTTF Badacsony és térsége Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. által benyújtott kérelem alapján a Badacsony Szakrális projekt-Kálvária út létesítése, a védett természeti terület jellegének megváltoztatása tárgyában természetvédelmi hatósági engedélyezési eljárás indult" – olvasható a balatontipp.hu cikkében. Mivel a portál szeretett volna többet tudni az ügyről, ezért augusztus 24-én közérdekű adatigényléssel kereste meg az illetékes osztályvezetőt, hogy küldjenek részükre tájékoztatást az érintett eljáráshoz benyújtott kérelem internetes elérhetőségéről.

Szent István Király kápolnaForrás: Csudai Sándor / Travelo

Erre a kérésre egy hónappal később érkezett meg a válasz, amelyről részletesen is olvashatnak a lap oldalán, de szerzője a lényeget egy mondatban is összefoglalta: titkos terv alapján építik a 17 stációs kálváriát a fokozottan védett badacsonyi erdőben".

A Balatontippnek részleges válaszként továbbított – a Kálvária út létesítésére a természetvédelmi hatóság engedélyét kérő – levélből kiderül, hogy a BTTF Nonprofit Zrt. a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. leányvállalataként több turisztikai célú fejlesztést is tervez Badacsony térségében. Ennek első eleme a fent említett Badacsony Szakrális projekt, és annak első üteme az a 17 stációból álló Kálvária út létesítése, amely a badacsonytomaji temető ravatalozójától indul majd, és a Klastrom kút mellett a Pálos kolostor feltételezett helyéig tart.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek