Egy kolostor ősrégi kapujára bukkantak a régészek Balatonszemesen

Hatodik éve kutat a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézetének csapata a szemesi erdőben a déli part pálos kolostorának tervásatásán. Az ásatás-sorozaton 2015-ben már előkerült egy szoborfej, melyhez hasonló még nem volt ismert pálos helyszínről, 2016-ban pedig az európai szinten is különleges gótikus alapkő adott Szemesnek újabb szenzációt.

Az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok története szervesen kötődik a Balaton térségéhez, számos kolostoruk volt egykoron a tó körülForrás: Pálosépítészet.hu

A kolostor ásatásának idei évadával teljesen feltárttá vált a templom szentélye, valamint a hajó méreteit is sikerült pontosan beazonosítani a korábban ismeretlen nyugati fal megtalálásával. A templom Zsigmond korából származó díszes kapuzata is megmutatta magát, amelynek mívesen faragott részleteit sikerült dokumentálni – írja oldalán az InfoRégió.

De eredeti helyén sikerült megtalálni az egykori káptalanterem téglapadlóját is, azon kevés részek egyikeként, amelyek nem esett a természetes építőanyagban szegény somogyi vidéken megszokott kő- és téglabányászat áldozatául.

Az egykori sekrestye lebontott falai között az épülettörmelékből egy szerzetes fejét ábrázoló életnagyságú szobor került elő 2017-benForrás: Pálosépítészet.hu

"Ritkaság, és pozitív példa, hogy az eddigi ásatások leleteiből egy válogatás már a település által létrehozott és üzemeltetett, a szezonban látogatható tematikus kiállításon a nagyközönség által is megtekinthető a Bujdosó magtárban" – tette hozzá a lap.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek