Egy kolostor ősrégi kapujára bukkantak a régészek Balatonszemesen

  Hatodik éve kutat a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézetének csapata a szemesi erdőben a déli part pálos kolostorának tervásatásán. Az ásatás-sorozaton 2015-ben már előkerült egy szoborfej, melyhez hasonló még nem volt ismert pálos helyszínről, 2016-ban pedig az európai szinten is különleges gótikus alapkő adott Szemesnek újabb szenzációt.

  Az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok története szervesen kötődik a Balaton térségéhez, számos kolostoruk volt egykoron a tó körülForrás: Pálosépítészet.hu

  A kolostor ásatásának idei évadával teljesen feltárttá vált a templom szentélye, valamint a hajó méreteit is sikerült pontosan beazonosítani a korábban ismeretlen nyugati fal megtalálásával. A templom Zsigmond korából származó díszes kapuzata is megmutatta magát, amelynek mívesen faragott részleteit sikerült dokumentálni – írja oldalán az InfoRégió.

  De eredeti helyén sikerült megtalálni az egykori káptalanterem téglapadlóját is, azon kevés részek egyikeként, amelyek nem esett a természetes építőanyagban szegény somogyi vidéken megszokott kő- és téglabányászat áldozatául.

  Az egykori sekrestye lebontott falai között az épülettörmelékből egy szerzetes fejét ábrázoló életnagyságú szobor került elő 2017-benForrás: Pálosépítészet.hu

  "Ritkaság, és pozitív példa, hogy az eddigi ásatások leleteiből egy válogatás már a település által létrehozott és üzemeltetett, a szezonban látogatható tematikus kiállításon a nagyközönség által is megtekinthető a Bujdosó magtárban" – tette hozzá a lap.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!