A híres párizsi áruház legkülönlegesebb karácsonyfái az elmúlt évekből!

A párizsi Galeries Lafayette áruház hatalmas kupolája alatt páholyszerű, elegáns korlátokkal kerített árkádok futnak körbe, mindezek trükkösen megvilágítva. Karácsonykor pedig szorozzuk meg a hétköznapi csodás látványt legalább öttel. A szecessziós kupola alatt ünnepekkor feldíszítenek egy hatalmas fát, minden évben más-más trend és téma alapján. Mutatjuk a legkülönlegesebbeket.

Mintha egy színházban járnánk

Ez a hely minden divatőrült álma, de a csodás épületekért, enteriőrökért és dekorációkért rajongók szívét is megdobogtatja. Az 1894-ben megnyitott, szecessziós lépcsőkkel díszített áruház 10 emeleten kínálja szebbnél szebb, minőségi áruit, és ha megéheznénk,19 étterem kínálata között keresgélhetünk finom harapnivalót.

Boulevard Haussman-on álló áruház már megkapta cseppet sem szerény ám annál hívogatóbb ünnepi díszkivilágításátForrás: Hemis via AFP/GARDEL Bertrand / hemis.fr/Gardel Bertrand / Hemis.Fr

A karácsonyfaállítás hagyománya a nyitáshoz képest újkeletű: picivel több mint egy évtizedes múltra tekint vissza. November közepétől minden évben az áruház központi részén egy óriási fát állítanak fel vagy lógatnak le a kupolából.

Az áruház egyik tavalyi, mesés karácsonyi kirakataForrás: Hemis via AFP/MATTES René / hemis.fr/Mattes Rene / Hemis.Fr

Karácsony közeledtével a szokásosnál nagyobb tömegek gyűlnek össze az áruház körül, hiszen a kivilágított épület és a szinte művészeti alkotásoknak tekinthető kirakatok már messziről csábítják a látogatókat. Amint viszont betérnek, mindenki az az évi, frissen díszített fát szeretné látni. Az alábbiakban megnézhetitek, milyen fák várták a látogatókat a korábbi években és idén, amely talán az eddigi legszebb, de döntsön mindenki a szíve, ízlése szerint!

Évek és trendek

2015

Forrás: AFP/Patrick Kovarik

A téma ebben az évben „egy másik bolygóról" elnevezésű volt, és ennek eredményeként a fát különféle méretű ezüst, arany, fehér és narancs színű gömbök díszítették.

2016

Forrás: Hemis via AFP/GARDEL Bertrand / hemis.fr/Gardel Bertrand / Hemis.Fr

2016 karácsonyának a témája a „sarkvidék" volt, és az egész áruház hangulata, illetve maga a fa is jeges jeleneteket és havas éjszakákat idézett. A téli csodaországot papír síliftekkel egészítették ki, medvék, fák és más sarkvidéki állatok készültek papírból.

2017

Forrás: AFP/Francois Guillot

Ezen a karácsonyon a fát teljes egészében felfújható anyagokkal díszítették. A téma a „látványos" dekorációra hajtott, a hangulata pedig arról szólt, hogy mindannyiunkban megidézzék a „belső gyermeket". A fára rengeteg lufiból készült mókás elemet, például édességeket is aggattak.

2018

Forrás: Hemis via AFP/GARDEL Bertrand / hemis.fr/Gardel Bertrand / Hemis.Fr

A csupa zöld és arany színekben szikrázó fa majdnem olyan csillogó lett, mint a 2015-ös. A fa dekorációját ugyanis ebben az évben a Piaget luxusóra-készítő szponzorálta, és egy varázslatos világot idézett meg, amelyben képzeletbeli lényeket hoztak létre drótból, és csillagok „táncoltak" fölötte.

2019

Forrás: AFP/Alain Jocard

Az év témája ekkor a kaptár. Míg a fa tetejét egy csillogó angyal koronázta meg, a fa tetejétől az aljáig több ezer csillogó fény sziporkázott, félóránként pedig nagy fényjátékkal fokozták a látványosságot. Ez az év azért volt fontos az ünnepi szezonban, mert a Galeries Lafayette nagyhajós üzletében először nyitottak meg egy korcsolyapályáját.

2020

Forrás: Hans Lucas via AFP/Jérôme Leblois / Hans Lucas/Jerome Leblois

A karácsonyfa témája az utazás volt meglehetősen ironikus módon, hiszen a COVID világjárvány ebben az évben robbant ki. A fa dekorációját a belga művész, Tom Schamp tervezte, aki főként 2D-s, gyerekeknek készült képregényeiről ismert. A fa egy fiatal lány, Celeste utazását követi, aki bejárja a világot, hogy fantasztikus élményeket szerezzen. Utazásai közül többet is Saint-Exupéry A kis herceg című műve ihletett.

2021

Forrás: Hemis via AFP/MATTES René / hemis.fr/Mattes Rene / Hemis.Fr

A 2021-es fa témája 1,2,3... Karácsony. A projektben Léa Chassagne művésznőt bízták meg azzal, hogy klasszikus gyermekkori játékok szeszélyes és szórakoztató díszeit készítse el az ünnepi fára. A feldíszített fa gyakorlatilag egy kozmikus karácsonyi falu, amelyben különféle játékok élnek.

2022

Forrás: BERTRAND GUAY / AFP

Tavaly a téma a világűr volt. A történet arról szólt, hogy a fa egy másik bolygóról, Elatóról származik. A Nordmann-fát mindenféle egyedi tárggyal díszítették fel, és egy érdekes fényshownak köszönhetően 30 percenként más-más színben pompázott az egyébként kék-zöld színű fenyő.

2023

Forrás: AFP/Bertrand Guay

Idén november 15-én avatták fel a Galeries Lafayette karácsonyfáját. A fa egy kislány és egy varázslatos ecset történetét meséli el, akik egy képzeletbeli országba utaznak. A Charles de Vilmorin által megalkotott koncepció „Noël de mes Rêves" (Álmaim karácsonya) nevet viseli. Nézzetek kicsit körül. Az áruházon kívül a Haussmann körút kirakataiban a Lady Star és a Mikulás történetét is felfedezhetjük.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek