Videó: 50 kilométerről is jól látható a világ leggrandiózusabb karácsonyfája

A karácsony sok embert, közösséget tölt fel inspirációval a díszítés tekintetében, olyannyira, hogy egyfajta verseny is kialakul, kinek a fája a legszebb, a legcsillogóbb, a legnagyobb. Az olaszországi Gubbio városának lakóitól azonban nehezen lehetne elvenni a címet, mely szerint nincs még egy akkora karácsonyfa a Földön, mint az övék. 

Forrás: AFP/Paolo Tosti

Ahogy elérkezik a december, emberek tömege tódul Olaszország Umbria régiójának egyik középkori városába, Gubbióba, ahol minden év adventi időszakában az Ingino-hegy lejtőin felkapcsolják a világítást a világ legnagyobb karácsonyfáján. Az ünnepi időszak alkalmából 700 lámpással világítják meg a varázslatos karácsonyfa formájú installációt.

Forrás: https://www.alberodigubbio.com/

Az építmény 750 méter magas, és a tetején még egy óriási hullócsillagot is kialakítottak a fa csúcsdíszeként. Ami pedig a grandiózus méretét jól szemlélteti: már 50 kilométeres távolságból is látni lehet a hegyoldalon elterülő, kivilágított fát.

1991 óta pedig a világ legnagyobb karácsonyfájaként is elismerik a Guinness Rekordok Könyvében.

A hatalmas méretű fa fényeit 8,5 km hosszú kábelekkel biztosítják, körvonalait 300 zöld lámpa, míg a belső részeit 400, különböző színű lámpa világítja meg. A fa „gyökerei" Gubbio ősi falai közelében húzódnak, míg csillaga a város védőszentjének, S. Ubaldonak a bazilikájáig ér a hegy csúcsán.

Forrás: alberodigubbio.com

Örökbe fogadfott fények

A fa minden egyes lámpáját a helyiek „fogadták örökbe", akik egy-egy lámpát szentelnek szeretteiknek, üzeneteik az újszülöttek üdvözlésétől az elvesztett szeretteik megemlékezéséig terjednek.
Idén december 7-én, csütörtökön 18.30-kor élőben is közvetítették a népszerű eseményt az Albero di Natale più Grande del Mondo (Világ legnagyobb karácsonyfája nevű) közösségi csatornán. Nézzetek bele, milyen volt a hangulat!

A korábbi évekhez képest idén különböző újításokat is hoztak a világítási ünnepség során. Gubbio zászlóforgatóinak lebilincselő előadásával kezdődött a parádé, akik megnyitották az ünnepséget. Ezt követte a gubbiói zenészek fellépése, valamint a rangos Bernstein School of Musical Theatre énekeseinek előadása. Abszolút újdonság volt Andrea Arena képzőművész kiállítása, aki homokból szórt, hangulatos képeket készített.

Forrás: Photononstop via AFP/Photononstop/Daniele La Monaca

Ha szeretitek a regényeket, akkor Gubbio egészen biztosan ismerősen cseng Szerb Antal Utas és Holdvilág című regényéből. Ez a 31 ezer fős város középkori házairól, sötét hangulatáról és a házakon lévő befalazott kapukról ismert – ez az úgynevezett halottak kapuja, amit csak akkor bontanak ki, amikor az elhunyt koporsóját kiviszik a házból, majd ismét befalazzák, hogy a halott ne mehessen vissza. Ha bővebben olvasnátok a regény helyszíneiről, kattintsatok ide.

 (Forrás: wantedinrome.comalberodigubbio.com)



Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek