Párizs karácsonyi fényei vonzzák leginkább a magyarokat

Egyre több magyar utazik külföldre az ünnepi szezonban. A Kiwi.com foglalási adatai alapján közel másfélszer több honfitársunk vett repülőjegyet az idei karácsonyi ünnepi időszakra, mint tavaly. A külföldi városok közül nekünk, magyaroknak Párizs kapcsolódhat össze leginkább a karácsonnyal, hiszen ahogy tavaly, úgy idén is a francia fővárosba repülünk legtöbben a közelgő ünnepi időszakban.

Ellenállhatatlan látvány a téli, kivilágított Párizs - illusztrációForrás: Shutterstock/Marina Datsenko

Párizs ilyenkor még fényesebben ragyog

A párizsiak meg is tesznek mindent, hogy lenyűgözzék a látogtókat. November 19-én ünnepélyes keretek között kapcsolták fel a karácsonyi fényeket a Champs-Élysées-én. A pompa január 7-ig 17 órától éjfélig minden nap megcsodálható, december 24-én és 31-én pedig egész éjjel világítanak majd a fények. Idén szilveszterkor a tűzijáték és a zenés programok is visszatérnek, szóval van bőven ok arra, hogy az adventi időszakban a Fények városának is titulált francia fővárosba látogassunk.

Sétálók a Champs Élysée sugárúton, ahol ünnepélyesen felkapcsolták a karácsonyi díszkivilágítást Párizsban 2023. november 19-énForrás: Lewis Joly/MTI

Isztambul úgy lett a 2. ezen a listán, hogy tavaly nem szerepelt a top20-ban sem. A lista 3. fokán szereplő Barcelonát  4. helyen London követi, de Madrid (5.), Tenerife (15.) és Alicante (16.) is bejutott a 20 legkedveltebb úti cél közé.

Vágyódás a spanyolroszági melegbe

Országok terén továbbra is messze Spanyolország vezet; az ide repülők jóval melegebb éghajlaton tölthetik az ünnepek egy részét. A legtöbben a karácsony előtti napokban utazhatnak el. A repülőjegyek átlagára csak némiképp emelkedett, míg tavaly átlagosan közel 158 euróért kaphattunk jegyet, addig idén mindez kb. 165 euró.

A madridi Plaza Mayor, ahol senki nem rohan vagy idegeskedik ünnepekor sem - illusztrációForrás: Vinicius Tupinamba/Shutterstock

A dobogóra került még Olaszország és Franciaország, de ebbe a két országba összesen nem utaznak annyian, mint a lista élén szereplő Spanyolországba.

Romantika kettesben

A foglalások alapján minden 4. ember a párjával utazik az ünnepi időszakban, és a legtöbben december 22-én, majd 23-án szállnak repülőre. A legnépszerűbb a mini szabi lehet, ugyanakkor az is látszik, hogy egyre több napra utazunk. Míg a többség 3 napot tölt választott úti célján, addig a foglalók hetede 4-6 napot marad, illetve ugyanennyien 7-10 napot. Megközelítőleg minden 10. repülőjegy vásárló 11 és 14 nap közti időtartamra utazik el.

Adventi vásár, forralt bor, havazás - nem is kell több egy kis romantikához - illusztrációForrás: Shutterstock/Copyright (c) 2017 Roman Samborskyi/Shutterstock. No use without permission./Roman Samborskyi

Bár mind a rövid mind a közepes hosszúságú utakra szóló repülőjegyek átlagára némiképp emelkedett, a többség (29%) kevesebb mint 100 eurót költött repjegyre.  Míg tavaly közel 158 euróba került átlagosan egy jegy, addig idén valamivel több mint 165 euró az átlagár. A rövid, azaz 1500 kilométeren belüli járatokért átlagosan 94 eurót, a közepes hosszúságúakért (1500-4000 km) pedig átlagosan közel 163 eurót kellett fizetniük idén a magyaroknak. A tengerentúli járatok kevesebbe kerülnek, mint tavaly. Idén átlagosan 600 euróért szelhettük át repülővel a tengereket, óceánokat.

(Forrás: kiwi.com sajtóközleménye)

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek