Világhírű áruházak, amelyek önmagukban is gyönyörűek, hát még adventkor!

Akár szerettek vásárolni, akár nem, számos oly lenyűgöző, patinás áruház található szerte a világon, ahol már a kirakat nézegetés (window shopping) is élményszámba megy. Az ilyen központok annyira híresek, hogy már turisztikai látványosságnak számítanak, főleg akkor, mikor karácsony közeledtével fényárba borulnak, szebbnél szebb dekorációval. Most bemutatunk közülük három olyan, ahol már mindenki karácsonyi lázban ég, a dekor pedig úgy lett kitalálva, hogy elálljon tőle a lélegzetünk.

Les Galeries Lafayette, Párizs

Egy személyes élménnyel kezdeném. Amikor Párizsban jártam, és életemben először besétáltam ebbe a csodálatos áruházba, nem akartam hinni a szememnek, és egy pillanatra el is gondolkodtam, véletlenül nem egy színházba tévedtem-e be. Hatalmas kupolája alatt páholyszerű, elegáns korlátokkal kerített árkádok futnak körbe, mindezek trükkösen megvilágítva. Karácsonykor pedig szorozzuk meg a hétköznapi csudás látványt legalább öttel.

Az idei karácsonyfa hűvös kék-zöld színekben pompázikForrás: BERTRAND GUAY / AFP

Ez a hely minden divatrajongó szívét megdobogtatja. Az 1894-ben megnyitott, szecessziós lépcsőkkel díszített áruház 10 emeleten kínálja szebbnél szebb, minőségi áruit, és ha megéheznénk,19 étterem kínálata között keresgélhetünk finom harapnivalót.

A Boulevard Haussman-on álló áruház idei, csepet sem szerény ünnepi díszkivilágításaForrás: Hemis via AFP/GARDEL Bertrand

Karácsony közeledtével a szokásosnál nagyobb tömegek gyűlnek össze az áruház körül, hiszen a kivlágított épület és a szinte művészeti alkotásoknak tekinthető kirakatok már messziről csábítják a látogatók tömegét.

Harrods, London

A világ vitathatatlanul leghíresebb üzlete minden londoni utazás kötelező része, mert már a látvány miatt is megéri bemenni; a korábban említett window shopping élmény itt is garantált. Az épületben látható többek között Diána walesi hercegné és Dodi Fayed, valamint Michael Jackson viaszszobra is; velük is fényképezkedhetünk.

A Harrods kívül-belül lenyűgöző látványt nyújtForrás: AFP/Antoine Lorgnier/ Onlworld.Net

Az 1830-as évek elején az épület még csak egy szerény élelmiszerboltként működőtt, majd 1898-ban az első áruház lett, ahol mozgólépcsőt helyeztek üzembe, habár ez nem nyerte el minden látogató tetszését. 

Természetesen már itt is erőteljesen rákészültek a karácsonyra, és nincs olyan négyzetmétere az épületnek, ahol ne látnánk csillogó dekorációt, az áruk tömegéről nem is beszélve. Gyertek, nézzétek meg milyen fényűző, ünnepi ruhát öltött idén az áruház. És ha egyszer lehetőségeket adódik, személyesen is sétáljatok be; innen már egy Harrods logóval ellátott apróság, egy karácsonyfadísz is kincsnek számít. 

A 330 részleggel rendelkező Harrods mottója így hangzik: "Omnia Omnibus Ubique – Mindent minden embernek, mindenhol." Egyszóval, nincs olyan, amit ne tudnának beszerezni annak, aki kéri és ki tudja fizetni.

Amikor itt jártam, kinézetében –  bár szintén lenyűgöző épületről van szó – a Lafayette áruházzal nálam nem vehette fel a versenyt, viszont a kínálata valóban olyan gazdag volt, hogy nehezen tudtam befogadni a végtelen mennyiségű és kiváló minőségű áru látványát. 

Macy's, New York

Ez a luxusáruház New York bejegyzett nevezetessége, amely a város kulturális életében is jelentős szerepet játszik. Az éves Macy's Thanksgiving Day Parade, az áruház nevével fémjelzett hálaadásnapi parádé, egy láványos ünnepi felvonulás, amit még a tévében is közvetítenek.

Egy háladásnapi pillanat a Macy's előtt még 2020-bólForrás: AFP/2020 Getty Images/Eugene Gologursky

A New York-i Herald Square-en található Macy's-t 1858-ban alapították apró, szárazáru boltként, majd 1924 és 2009 között már a világ legnagyobb üzlete címét is magáénak tudhatta. A történelmi jelentőségű áruházat mai formájában 1902-ben adták át, az akkor beépített modern korinak számító, ma viszont már történelmi mozgólépcsőinek egy része még ma is használatban van.

Már a Macy's-nél is ünnepi fények csillognakForrás: AFP/ ONLYWORLD.NET/Francois Roux

A napokban felkerült egy kisfilm a legnagyobb videómegosztóra, amelynek köszönhetően végigpásztázhatjuk Manhattan belvárosát a Hudson Yardstól a Times Square-ig, és amelyben a 33. perctől a gyönyörű, idei karácsonyi díszekkel felöltöztett Macy's is helyet kapott. Ahogy látni fogjátok, idei, ünnepi kirakatai még rejtve vannak, amelyekre ki is írták, "No peeking", azaz Ne kukucskálj, de az áruház belsejébe egy rövid sétát mi is tehetünk a filmen keresztül.

Az üzletközpont minden évben rendez karácsonyi dekoráció vásárt is, melynek neve Holiday Lane és egy teljes emeletet elfoglal. Egy másik emeleten pedig Lappföld elevenedik meg, ide pedig még a Mikulás is ellátogat, hogy a gyerekek - amerikai szoksás szerint -  elsuttoghassák neki, hogy mire vágynak karácsonykor. 

Forrás: insider.com, wikipedia.org

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek