Csodás karácsonyfa és ember nagyságú Betlehem díszeleg a Vatikánban

Rómában az ünnepi szezon hivatalosan is a vatikáni karácsonyfa leleplezésével kezdődik a Szent Péter téren. A Szent Péter-bazilika előtt felállított és feldíszített óriási fenyőfán december 9-én, szombaton gyúltak ki a fények. A fenyőállítás vatikáni hagyományát a néhai II. János Pál indította el 1982-ben, azzal a szimbolikus üzenettel, hogy Krisztus is akárcsak a fenyőfa, „örökzöld". A karácsony elmúltával a vatikáni fenyő még egy jószolgálatot tesz: fájából játékokat faragnak a rászoruló gyerekeknek 

Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Akárcsak a karácsonyfa, a betlehem is emblematikus eleme a karácsonyi Szent Péter térnek. Idén az olaszországi Greccio városában alkották meg az életnagyságú szobrokkal berendezett bibliai jelenetet, a kisded imádását. Ebben az évben különleges évforduló is kapcsolódik hozzá, hiszen éppen nyolcszáz éve alkották meg az első betlehemet, amelynek hagyományát Assisi Szent Ferenc hívta életre.

Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Minden évben különböző uniós országok adományoznak karácsonyfákat a városállamnak. Olaszországból, Belgiumból, Németországból, Ausztriából, Ukrajnából és Lengyelországból is érkezett már a vatikáni fenyő. Magasságuk általában 25-30 méter. Hazánk ezidáig még nem adományozott fenyőt a szent államnak – írja a thevaticantickets.com és a romereports.com.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek