Így telik a tél a varázslatos sarkvidéki Lappföldön

Karácsony ünnepét szerte a világon más-más módon ünneplik az emberek, de ha valami igazán különleges és varázslatos helyre vágysz ebben az időszakban, akkor Lappföld lehet a tökéletes úti cél. Ez a gyönyörű, hólepte régió nem csak mesebeli látványt kínál, hanem hagyományokban gazdag, meghitt és különleges karácsonyi hangulatot is.

Amit Lappföldről tudni kell

Lappföld, melyet gyakran Lappóniának is neveznek, négy ország – Svédország, Norvégia, Finnország és Oroszország – területén helyezkedik el. Ez a lenyűgöző régió a sarkkörvidéken fekszik, és rengeteg természeti csodával büszkélkedhet, beleértve a tundrát, erdőket, hegyeket és fjordokat. Az északi sarkkörtől való közelsége kiváló lehetőséget kínál az északi fények megfigyelésére is. Lappföld éghajlatát elsősorban az északi szélesség és a sarkkör közelisége határozza meg, így a téli időszakban kifejezetten hideg és mindenhol hó borítja. December, január és február a leghidegebb, a napi középhőmérséklet ez idő alatt gyakran -5°C és -20°C között mozog, a hideg északi szelek pedig csak rátesznek egy lapáttal. 

Lappföld télenForrás: Shutterstock

Karácsonyi programok a hó birodalmában

A karácsonyi időszakban Lappföldön különleges kulturális és hagyományos programokat is találhatunk. A helyiek büszkék arra, hogy megőrzik a régi szokásokat, és számos karácsonyi eseményt szerveznek, amelyek megidézik a téli varázst. A hagyományos lappi karácsonyban teret kap a téli vadászat, a szánnal való utazás, és a számi kultúra bemutatása is.

Rénszarvas túrák 

Lappföldön a legtöbb programnak köze van a rénszarvasokhoz. Ezek nélkül az állatok nélkül ott megállna a világ, és a turistáknak jelentősen kevesebb programra lehetne lehetősége. A leghangulatosabb túra a rénszarvasszán-túra Mikulásfalvára, ahol az odaúton megcsodálhatjuk Lappföld erdejét, élővilágát, találkozhatunk lappi pásztorokkal, akik megosztják velük a rénszarvasokkal kapcsolatos hagyományokat és történeteket. A szarvasok jámbor állatok, utasaik pedig etethetik, simogathatják őket. Ezen kívül még számos túra lehetséges, más-más végpontokkal. 

Rénszarvasszán LappföldönForrás: Shutterstock

Mikulásfalva

Lappföldön található a világhírű Santa Claus Village, vagyis a Mikulásfalva, mely a karácsonyi varázst és az ünnepi hangulatot eleveníti fel egy kis falusi környezetben. A Mikulásfalva a finnországi Rovaniemiben található, és egész évben várja a látogatóit. A falu középpontjában áll a Mikulásház, ahol a látogatók lehetőséget kapnak arra, hogy kifejezzék kívánságaikat, fényképeket készítsenek a Mikulással, és megismerjék az északi régió hagyományait.

MikulásfalvaForrás: Shutterstock

Mikulásfalvában különféle programok és tevékenységek várnak a látogatókra. A téli hónapokban az imént említett szántúrák a legfelkapottabbak, de a látogatók élvezhetik a téli sportokat is, mint például a sífutást vagy a hógolyózást, emellett részt vehetnek kézműves foglalkozásokon is.
A faluban található a Mikulás Postahivatal is, ahol a gyerekek levelet írhatnak a Mikulásnak, bélyegzővel látják el, majd el is postázhatják azokat. Ez egy különleges és emlékezetes élmény a kicsiknek, és a hagyományosan érkező válaszlevél még tovább növeli az ünnepi hangulatot, és a gyerekek Mikulásba vetett hitét. 

A Mikulás postafiókjaForrás: Shutterstock

Sarki fény túra

A másik legnépszerűbb program Lappföldön a Sarki fény vadászat, ami ezen a helyen a legszebb az egész világon. A sarki fény megfigyelése a téli hónapokban ajánlott, amikor az éjszakák hosszabbak, és a sötét égbolt tökéletes vásznat kínál ennek a lenyűgöző természeti jelenségnek a bemutatására. Számos túrát szerveznek, ahol hómobillal utazhatunk, és ha szerencsénk van, elcsíphetjük ezt a csodát is.

Sarki fény, LappföldForrás: Shutterstock

Ha még nem győztelek meg titeket, és több képet szeretnétek látni erről a varázslatos helyről, akkor kattintsatok ide, hogy láthassátok Toochee érveit is!

Forrás: toochee.reblog.hu

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek