Videó: Felkapcsolták a karácsonyi fényeket Barcelonában, így ünnepelt a tömeg

Barcelona, a nyüzsgő spanyol város ismét karácsonyi lázban ég, varázslatos fényekkel az utcákon és tereken. 2023. november 23-tól 2024. január 6-ig világítják ki a várost, nem is akárhogyan.

Az ünnepi fények felkapcsolása előtti buli pillanatképeForrás: MARC ASENSIO / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

A barcelonai városi tanács szerint mintegy 15 000 ember gyűlt össze tegnap, csütörtök este a Passeig de Gràcia sugárúton, ahol zenét, táncot, kötéltáncot is felvonultató műsorral kedveskedtek az összegyűlt tömegnek a fő esemény, azaz a fények felkapcsolása előtt.

Barcelona karácsonyi fényei nem pusztán dekorációként szolgálnak. A város ünnepi szezon iránti elkötelezettségét jelképezi, hogy 104 kilométernyi közútat világítanak ki, melyek közé tartozik a Sagrada Familia négy tornyának szimbolikus megvilágítása is, fokozva a város szépségét.

A Sagrada Familia bazilika négy tornyának csúcsai – Máté, Márk, János és Lukács evangélisták szobraivalForrás: AFP/Josep Lago

Amint a karácsonyi fények beragyogják Barcelonát, az egyben a karácsonyi vásárlási szezon kezdetét is jelzi. A helyi vállalkozások szívesen kihasználják ezt az ünnepi hangulatot, amik vonzzák a vásárlókat és fellendítik az ünnepi eladásaikat. Az éves kivilágítási ünnepség tehát nemcsak látványosság a lakosok és az idelátogatók számára, hanem a város gazdasága szempontjából is jelentős esemény.

Jaume Collboni polgármester kapott az ünnepi alkalmon, mivel a Passeig de Gràcia sugárutat éppen 200 éve adták át, így nem csak az adventi fények felkapcsolását, hanem ezt az évfordulót is megünnepelték.

Barcelona másik ismert sugárútját, a Passeig de Sant Joant pedig idén először világították ki karácsonyi fényekkel.

A karácsonyi világítással a Paseo de Gracia sugárút 200 éves fennállása előtt is tisztelegnekForrás: NurPhoto via AFP/Marc Asensio/NurPhoto/Marc Asensio

Aki december 9. és január 4. között látogat el a városba, rengeteg utcai koncert szem- és fültanúja lesz. A Sounds of the City Fesztivál karácsonyi változata zajlik olyankor, így élőzenével ünnepelnek a tereken, utcákon és piacokon Barcelona-szerte. A jazz, az indie, a klasszikus, a folk, a pop, a funk, a soul, a techno és idén az opera életre kelteti a várost különböző helyszíneken, több mint 100 fellépéssel.

Rengetegen kiözönlöttek az utcákra, hogy megnézzék, milyen fények ragyogják be idén a várostForrás: NurPhoto via AFP/Marc Asensio/NurPhoto/Marc Asensio

A lámpákat minden nap meghatározott időpontokban kapcsolják fel, folytatva a tavalyi energiatakarékossági intézkedéseket. Vasárnaptól csütörtökig 17:30 és 22 óra között, pénteken és szombaton 23 óráig világítják ki a város utcáit. A különleges napokon, például december 31-én és január 5-én a lámpák hajnali 1 óráig ragyogják be a várost. A díszkivilágítást január 6-ig láthatja a nagyközönség.

(Forrás: catalannews.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek