Íme a karácsony fővárosa, Strasbourg!

Lehet a karácsonynak fővárosa? Strasbourg szerint igen, és a város el is nevezte így magát. Aki már járt ott adventkor, állítja, meg is érdemli ezt a címet! Olyankor az egész város hihetetlen ünnepi díszbe öltözik. Nem mellesleg Strasbourg Európa egyik legjobban kivilágított városa egész decemberben.

Büszkén hirdetik, hogy itt van a karácsony fővárosaForrás: Hemis via AFP/ZYLBERYNG Didier / hemis.fr/Zylberyng Didier / Hemis.Fr

Strasbourgot több mint egy hónapig ünnepi, spirituális hangulat hatja át, ahova évente közel kétmillió látogató özönlik, hogy megtapasztalja ezt a varázslatos hangulatot. Ilyenkor tüneményes az elzászi főváros atmoszférája: az épületek homlokzatai és az utcák gyönyörűen díszítettek, a kirakatok téli csodaországgá változnak.

Minden annyira hangulatos, hogy rögtön indulnánk isForrás: Hemis via AFP/ZYLBERYNG Didier / hemis.fr/Zylberyng Didier / Hemis.Fr

A várost mindent beborító csillogó fények és ünnepi füzérek díszítik. Az utcák a legszebb díszükben pompáznak, a levegőben lengedező fahéj és a fűszerek illata a gyermekkor emlékeit idézik, a templomokból karácsonyi énekek visszhangzanak.

Kevés város fektet akkora hangsúlyt a házak díszítésére, mint StrasbourgForrás: Shutterstock/Jacopo Ventura

Minden évben egy 30 méter magas karácsonyfát állítanak a Place Kléberen, amit színes díszekkel és csillogó fényekkel díszítenek fel. Strasbourgnak, a "karácsony fővárosának" ez az elsődleges szimbóluma, és egyben Európa legmagasabb, díszített karácsonyfája.

Emberek korcsolyáznak a hatalmas karácsonyfa előttForrás: AFP/Frederick Florin

Az az UNESCO Világörökség részévé nyilvánított óvárosban a kereskedők és iparosok százai települnek ki portékáikkal a kis fabódékba. A látogatók eredeti ajándékokkal, egyedi karácsonyfadíszekkel és hagyományos finomságokkal készülhetnek a karácsonyra, mint például a kis karácsonyi keksz, a bredle, és a forralt bor.

Hatalmas területen nézelődhetnek a látogatokForrás: AFP/Patrick Hertzog

Ilyenkor minden templom – katolikus, protestáns és ortodox – nyitva áll a nyilvánosság számára. A szentélyekben koncerteket, közös éneklést, kiállításokat és egyéb ünnepségeket rendeznek. Különféle rendezvényeket is tartanak a szabadban városszerte. Az idő nagy részében a közönség tagjait arra biztatják, hogy csatlakozzanak. 

A templomok is kivilágítva hívogatnakForrás: Hemis via AFP/BRINGARD Denis / hemis.fr/Bringard Denis / Hemis.Fr

A történelmi Christkindelsmärik 

Idén a strasbourgi karácsonyi vásár 2023. november 24-től december 24-ig tart, és több mint tíz helyszínen várják a nézelődőket és vásárlókat, melyek mindegyike a Grande Île kerületben található, a Katedrális tér és a Place Broglie környékén. A strasbourgi karácsonyi vásár tökéletes hely egy kis karácsonyi vásárláshoz, ahol több száz standon dísztárgyakat, játékokat, ételeket és forralt bort árulnak, hogy nézelődés közben az embereket melegen tartsák.

Nehéz választani a sok szép vásárfia közöttForrás: Hemis via AFP/BRINGARD Denis / hemis.fr/Bringard Denis / Hemis.Fr

A Place Kléber környékén, a Place Broglie-n, a karácsonyi vásárok legrégebbi helyszíne található. 1570 óta tartják itt a Christkindelsmäriket (a kis Jézus piacát), amit Európa egyik leghíresebb karácsonyi vásárának tartanak. Ez a piac valóban egyedülálló: itt kivételesen gazdag karácsonyi ajándékokat, valamint a hagyományos forralt bort kóstolhatjátok meg, a fahéj, a szegfűszeg és a citrus ízével és illatával fűszerezve, amit kár lenne kihagyni.

A híres Christkindelsmarik hangulatos adventi fényben megvilágítvaForrás: Hemis via AFP/MATTES René / hemis.fr/Mattes Rene / Hemis.Fr

A strasbourgi karácsonyi vásár maximális élvezetének érdekében szükségetek lesz meleg kabátra, sálra, kesztyűre, téli sapkára és vastag zoknira. Na, meg a kényelmes, meleg cipő sem árt, mert a karácsonyi vásárokat gyalogosan lehet a legjobban meglátogatni. Ezeket mind érdemes összecsomagolni, mert decemberben nagyon hideg lehet Strasbourgban! A telefon vagy fényképezőgép se maradjon otthon a legjobb pillanatok megörökítéséhez! És ne felejtsetek helyet hagyni a bőröndben sem, hogy hazavihessetek néhány szuvenírt: karácsonyi díszeket vagy elzászi finomságokat!

(Forrás: christmas.alsacevisitstrasbourg.freurostar.com)




Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek