Amikor a menny meglátogatja a Földet: angyalok jelenése

Az adventi ünnepkör elképzelhetetlen angyalok nélkül. Angyalok hozzák el az emberek szívébe a nyugalmat, a békét és az igaz hitet. Ők a szépség, a jóság, a szeretet hírhozói.

Angyalok a zsidó, a keresztény és az iszlám hitvilágban is léteznek. Öröktől létező, természetfeletti lények, akik érzelmekkel, akarattal és öntudattal rendelkeznek, és képesek megjelenni a Földön. De egyáltalán nem olyanok, mint a karácsonyi vásárok pufók, mosolygós, gödröcskés angyalkái. A vallástörténészek szerint a Biblia angyalai félelmetesek.

Az első vasárnap angyala

Advent olyan időszak, amikor eszünkbe jut életünk négy utolsó pillanata, a halál, az ítélet, a pokol és a mennyország. Szent Mihály arkangyal, advent első angyala erre a négy utolsó dologra emlékeztet. Emlékeztet bennünket arra, hogy spirituális harcot folytatunk.

Hans Memling: Utolsó ítélet, Szent Mihály arkangyalt ábrázolja, aki megméri lelkeket és a kárhozottakat a pokolba irányítjaForrás: Hans Memling/Wikipedia

Ahogy Szent Pál írja az Efézusi levélben: „Nem a test és a vér ellen küzdünk, hanem a világ sötétségének uralkodói ellen, a szellemi gonoszság ellen." Ebben a csatában Mihály mellettünk harcol, hogy – ahogy Szent Pál írja a rómaiaknak – "sem halál, sem élet, sem fejedelemségek, sem hatalmak, sem jelenlévők, sem eljövendők ne választhassanak el minket Krisztus szeretetétől." Advent első vasárnapján az angyal azért száll le az emberek közé, hogy a szellemi gonoszságra, a cinikus, pénzhajhász, rohanó életmódjukra figyelmeztesse őket. Azért jön el a rohanó, csak önmagukra gondoló emberek közé, hogy megmutassa a kiutat, mely a lélek sivárságából az igazi hit, a megváltás felé vezet.

A második vasárnap angyala

A második adventi vasárnapon piros palástba öltözött angyal száll le a mennyekből, kezében serleget hoz. Útját angyalok serege készíti elő, akik meleg és csodálatos jelenlétükkel kinyitják az ajtókat, és felkészítik a szíveket a hamarosan bekövetkező csodálatos eseményre. A második vasárnap piros ruhába öltözött angyala bemegy a házakba és a serlegekbe teszi az igaz hitet és szeretetet, amit a szívekben talál. Az igaz hit pedig a következő: Isten Fia emberré lett, hogy az emberek Isten gyermekeivé váljanak. A bibliai és a kortárs bizonyítékok azt támasztják alá, hogy Istenazért küldi le angyalát az emberek közé, hogy eltüntesse a lelkekből a homályt és hitüket megerősítse.

A harmadik vasárnap angyala

A harmadik adventi angyal Szent József mennyei hírnöke. Jézus születésének idején a zsidó törvények előírták, hogy a házasságon kívül teherbe esett lányt halálra kövezhetik. Szent József becsületes ember volt. Minden oka megvolt a félelemre, nemcsak Mária miatt, hanem saját sorsa miatt is. Mégis eljegyezte Máriát, amikor kiderült, hogy terhes. Mert bár először csendesen el akart válni tőle, de álmában megjelent neki az angyal, és azt mondta neki, hogy ne féljen feleségül venni Máriát.

József, a munkás és a világító JézusForrás: Georges de La Tour/Wikipedia

A harmadik adventi angyal, üzenete azóta sem más, mint ez: „Ne féljetek." Ezért advent harmadik vasárnapján egy fehér ruhás angyal száll le a Földre. Jobb kezében egy fénysugarat tart, amelynek csodálatos ereje van. Odamegy mindenkihez, akinek tiszta szeretet lakik a szívében, s megérinti fénysugarával. Azután a fény ragyogni kezd az emberek szemében, szétárad a testükben. Így még az, aki a legszegényebb, legszerencsétlenebb az emberek között, őt is megszállja a béke, a tiszta szeretet és a félelem nélküli boldogság érzése.

A negyedik vasárnap angyala

A negyedik adventi angyal Gábriel. Ő volt az, aki megjelent Názáretben Máriánál, s átadta neki az angyali üdvözletet, vagyis Jézus születését és jövendő, messiási hivatását.

Egy 12-13. századi grúziai freskó Gábriel arkangyalrólForrás: uploader Koperczak (talk)/Wikipedia

Az Angyali üdvözlet alkalmával Mária hallotta az angyal szavait: „Ne félj, Istennél minden lehetséges". Ha meg akarjuk érteni az adventet, akkor ezt a négy angyali üzenetet mi is hallani fogjuk. Először Szent Mihály szavát, hogy Isten gyermekeiként harcot kell vívnunk a szellem sötét erői ellen. Másodszor hittel fogunk válaszolni az angyal szavára. Harmadszor, Szent Józseffel bátorságot adunk hitünkhöz. Negyedszer, tudva, hogy „Istennek minden lehetséges", engedelmeskedni fogunk Isten üzenetének.

(Forrás: ncregister.com)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek