Angyalok és krampuszok lepték el Prága utcáit

A cseh főváros talán télen mutatja a legjellegzetesebb arcát. Akkor amikor hagyományai megjelennek a tereken és az utcákon is. Prágában általában négy-öt fokkal hidegebb van, mint Budapesten, így érdemes jó meleg ruhába öltözve szemlélni az eseményeket. 

Karácsonyi vásár PrágábanForrás: Shutterstock.com / Jiri Foltyn

A nálunk is ismert Betlehemzés mellett, régóta jó pénzkereseti lehetőségnek számít, ha egy Mikulásból, krampuszokból és angyalokból álló gyerekcsapat megindul a városban, betérnek a prágai kocsmákba, és kérdőre vonják az asztaloknál italazó férfiakat. Általában azt kérdezik, hogy miért nincsenek otthon a családjukkal, vagy miért nem sietnek egy rokon vagy ismerős gyerek megajándékozására.

Ha nem érkezik kielégítő válasz, a krampuszok fekete korommal szórják be a dadogó férfiak arcát. Persze ezt a megszégyenítést meg lehet spórolni némi készpénzzel, de azért sokfelé látni ezen az estén kormos arcú férfiakat. 

Az úgynevezett "Krampuslauf" Prága német polgáraitól ered. Egy jól megszervezett, látványos és hangeffektusokkal is megspékelt felvonulásra kell itt gondolni, ami annyira népszerű, hogy sok helyen Mikulás napja után is, egészen karácsonyig  lehet velük találkozni. Kicsit olyan, mint a mi téltemető busójárásunk, legalább is a félelemetes krampuszokat nézve.

A beöltözött krampuszok ezzel akarják szimbolizálni a beismerés, a jutalom és a büntetés hármasát. A jelmezek olykor 40 kilónál is nehezebbek, és ebben még nincsenek benne a bikaszarvak. Ha Prágában jár, semmiképpen ne hagyja ki ezt a látványos felvonulást, a várakozó krampuszokat általában a Výstaviste konferenciaközpont előtt találjuk meg. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek