Száznál is több betlehemi jászolt láthat a Szent István Bazilikában

A Magyar Kézművességért Alapítvány 28. alkalommal rendezi meg a Betlehemi jászol kiállítását, amelynek anyagát idén először a Szent István Bazilika Lovagtermében mutatják be december 8. és január 7. között – olvasható a szerkesztőségünkbe érkezett közleményben.

A 28. Betlehem kiállítás idén először a Szent István Bazilika Lovagtermében lesz láthatóForrás: Esztergom-Budapest Főegyházmegyei Turisztikai Iroda

A rendezvénysorozatot még 1994-ben a római 100 jászol nemzetközi kiállítás mintájára indították el, amelyre már hazánk is meghívást kapott. Az évente megrendezett kiállítás célja, hogy a ciszterciek által az 1940-es években kezdeményezett betlehem-készítő mozgalom hagyományait ápolják. Az elmúlt években a betlehemi jelenetet vagy a szereplőit ábrázoló művek mellett már olyan alkotásokkal is lehetett pályázni a rendezvényre, amelyek a betlehem mai üzenetét fogalmazzák meg, illetve amelyek meghittebbé, ünnepibbé és egyedivé tehetik otthonunkat, asztalunkat, karácsonyfánkat vagy az öltözékünket – fogalmaznak a közleményben.

A pályamunkákat ezúttal is népi iparművészekből és néprajzkutatókból, valamint az esztergomi Keresztény Múzeum és a Ciszterci Egyházközség képviselőiből álló zsűri bírálta el. A zsűri tagjai elsősorban a művészi érték, eszmeiség, esztétikai megjelenés és technikai kivitelezés alapján döntöttek az alkotásokról, az amatőr pályázók esetében a készítők életkorát is figyelembe véve.

A zsűri végül 126 pályázó összesen több mint kétszáz munkáját értékelte, a kiállítás anyagát pedig idén is egy háromnyelvű fotóalbumban örökítették meg. A betlehemi jászolokat felsorakoztató kiállításra a teljes árú belépő 1500, a gyerekeknek és nyugdíjasoknak szóló jegyért pedig 1000 forintot kell fizetni. A belépő azonban a Bazilika körkilátójába is érvényes!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek