Világörökségi zarándokhely mintájára épült a tátrai jégkatedrális

November 19-én ismét megnyitott a jégtemplom a Magas-Tátrában található Tarajkán (Hrebienok). A készítők minden évben világhírű épületekben keresik az inspirációt, idén Európa egyik legjelentősebb zarándokhelyét, a Santiago de Compostelában álló Szent Jakab-székesegyházat választották kiindulásul. Mindezzel a világjárvány által fémjelzett korszak végének és az újrakezdésnek a szimbólumát szerették volna megvalósítani - tudtuk meg a magas-tatra.info híréből. Azonban, mint a Region Vysoke Tatry Facebook-oldaláról kiderül, a látványosság nem sokáig lehetett nyitva, mert nove,ber 25-én a járványhelyzet miatt be is zárt. Ez idő alatt az adventi vasárnapokon a Facebookon közvetítenek koncerteket a helyszínről. 

Forrás: facebook.com/RegionVysokeTatry

Az UNESCO világörökségi listán szereplő székesegyház román stílusú épület, melyet gótikus és barokk kiegészítések díszítenek. A jégkatedrális olyan ikonikus részleteket is tartalmaz, mint például a katedrális homlokzatán látható, nem feltűnő kör alakú rész, amely görög szimbólumokat ábrázol szokatlan – fordított – sorrendben, az omegától az alfáig, amelyek azt a jelképezik, hogy valami régi véget ér és valami új kezdődik.

Láthatóak a jégből kifaragott kagylók, amelyek a Santiago de Compostelába tartó zarándokokat kíséri a tudás és tapasztalat útján, és nem hiányzik a Szent Jakab-szobor sem, amelyet a zarándokok útjuk végén megölelnek – a jégtemplomban a fából készült szobor a székesegyház bal szárnyában kap helyet.

A mestermű elkészítésében számos cseh, szlovák és amerikai jégszobrász és faragóművész vett részt, a főépítész idén is Adam Bakoš volt. A mesterek ügyes kezei precíz műalkotást hoztak létre, miközben 1880 jégtömböt faragtak meg, amelyek együttesen több mint 225 tonnát nyomnak. A jégtemplom idén is egy 25 méter átmérőjű kupolában kapott helyet, amelynek legmagasabb pontja jelenleg 12 méter magas. Tavaly egyébként a a szentpétervári Krisztus Feltámadása Katedrálisról mintázták az alkotást.

A Tarajka a Nagyszalóki-csúcs keleti gerincén lévő teraszos hegyfok (taraj), mely 1285 méteres tengerszint feletti magasságban található. Fenyőerdővel borított északkeleti oldala meredeken magasodik a Tar-pataki-völgy fölé, míg déli oldala lankásan ereszkedik le Ótátrafüred felé. Itt található az Ótátrafüredi Siklóvasút felső végállomása, ahonnan sífelvonó indul tovább, és itt áll a Tarajka szálló is, melyhez aszfaltozott út vezet fel. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek