A Reuters is felfigyelt a különleges magyar betlehemre

Idén 73. alkalommal készült el Európa legnagyobb, templomban épített betleheme Vörsön. Külföldről és az ország minden részéről érkeznek látogatók a kis Somogy megyei községbe, a különleges építményről pedig még a Reuters is írt.

Ez a tavalyi betlehem, ami a figurák kivételével minden évben természetes anyagokból készülForrás: Szent Márton püspök Plébánia Vörs; Hollád és Tikos Fíliák/Facebook

„Tavaly egy kisebb betlehem készült a járvány miatt, idén sikerült elkészülnünk a 60 négyzetméteres csodával" – nyilatkozta Ungvárszki Imre, Vörs plébánosa, a likebalaton.hu cikkében. Minden nap négyen-öten dolgoztak rajta, így is bő másfél hét kellett, mire elkészültek vele. A vörsi betlehemet advent első vasárnapján Szűcs Imre lellei plébános áldotta meg.

Idén is örömmel készítették el az önkéntesek a falu jóhírét keltő karácsonyi díszletetForrás: Kovács Tibor/sonline.hu

A Reuters a cikkében arról ír, hogy az apró magyar falunak nagy hagyománya van, amely még a kommunista uralmat is túlélte: lakói minden évben megépítik az ország legnagyobb karácsonyi betlehemét, Európa egyik legnagyobb ilyen építményét a díszes barokk templomukban.

Deák Tamás polgármester is megszólalt a cikkben, és elmondta, hogy csodálatos hagyomány ez, amit helyiek építenek, mindannyian önkéntesként. Igazi közösségi munka, amit mindenki boldogan és szeretettel végez. A cikk arról is beszámolt, hogy a tavalyi világjárvány miatt a misén résztvevőkön kívül látogatókat nem engedtek be, idén azonban a mintegy 500 lakosú balatoni község több ezer látogatóra számít.

73 éves hagyomány
Az első betlehemet 1948-ban hozták létre az 1720-ban épült templomban. A látávnyosság mérete évről évre nőtt, mígnem körülbelül 20 éve érte el jelenlegi méretét, 60 négyzetméteren. Ezzel Európa egyik legnagyobb beltéri betlehemévé vált.

Programról is gondoskodnak Vörsön. A második vasárnap Sifter Gergő, Tab plébánosa celebrálja majd a misét. Kiss Iván, Marcal plébánosa a Fény gyermekei katolikus ifjúsági zenekarral érkezik a harmadik vasárnap és egy műsorral szórakoztatják a híveket. A negyedik vasárnapon Varga László megyés püspök érkezik a vörsi Szent Márton-templomba. A szentmisét megelőzőben a vörsi és balatonszentgyörgyi énekkar gitárral kísért ünnepi műsorral kedveskedik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek