Egy hónap múlva karácsony – Tippek, ötletek és online adventi vásárnézés a készülődéshez

Advent idején nem ritka, hogy fejvesztve rohangálunk. És nemcsak az ajándékok miatt, hogy mindenkinek tudjunk valami aprósággal kedveskedni, hanem mert a munkahelyen is az utolsó pillanatban esnek be a munkák, vagy eleve addig gondolkodunk az ünnepi menün, hogy már összekeveredtek a receptek is. Valahogy a karácsony mindig egy kicsit hektikus. De hogy ennek a furcsa évnek a végén egy kicsit lazítani tudjunk, összegyűjtöttünk néhány ötletet, hogyan lehet egy hónappal karácsony előtt egy picit nyugodtabban felkészülni az ünnepekre. 

A sort egy-két passzoló ajándéktippel kezdjük, elsősorban azoknak, akik már alig várják az utazás és a világlátás örömeinek megélését, de korábbi cikkeinkből gyűjtöttünk síelőknek szánt meglepetéseket, és hasznos ajándékokat a szanunázás és a wellness szerelmeseinek is.

IllusztrációForrás: scartmyart / Pixabay

A totális karácsonyi káosz közepén mindig marad valaki, akinek még nem vettük meg az ajándékát. Rohanni kéne, de hova, és főleg, mit kéne venni? A legjobb last minute karácsonyi ajándékötletek világutazóknak című cikkünkben már tavaly is ajánlottuk az előfizetés lehetőségét, de nem egy újságra, hanem egy tematikusan összeállított dobozra. Lényegében arról van szó, hogy meghatározott időre, például egy évre előfizetünk egy adott dobozra, és azt menetrendszerűen megkapjuk a hónap egy bizonyos időszakában, pont úgy, ahogyan egy újságot. Ami igazán izgalmassá teszi a dolgot, hogy a doboz tartalma meglepetés, mivel soha nem tudhatjuk előre pontosan, hogy milyen termékek lesznek benne. Jó kis keresőfelület ehhez az ötlethez például a Hello Subscription oldala, amelyen belül az utazóknak többek között a túra tematikájú The Nomadik Subscription Box-ot ajánlják.

Még mindig menő a kaparós falikép, amelynek utazós verziója valamilyen térkép. Van olyan, amelyen csak Magyarország vagy csak Európa található, és van, amelyiken az egész világ. Létezik gourmet verzió, vagyis olyan, amelyik a vadvilágot mutatja be, és olyan is, ami az óceánokra koncentrál. Világutazóknak vagy utazni vágyóknak kimondottan izgalmas lehet egy-egy újabb foltot lekaparni a térképen, és ezzel párhuzamosan felfedezni a valóságban, vagy felrakni a bakancslistára.

Szintén időszerű, és nem lehet vele mellényúlni, ha ajándékutalványt adunk ajándékba. Ilyet vehetünk például a legtöbb utazási iroda honlapján, és csak az összegről kell döntenünk, a többi már a megajándékozott hatásköre. Figyelni kell arra, hogy meghatározott időn belül, általában egy éven belül használja fel, de az már rajta múlik, hogy mikor és hova utazik. Így talán még ebben a járványhelyzetben is lehet egy kicsit előre tervezgetni.

Több ezer könyv a zsebben

Ez az ajándék mindenkinek jól jön, aki szeret olvasni, vagy egyenesen falja a könyveket és még útközben sem tud róluk lemondani. Ezen segít az ebook-olvasó, amivel akár több tucat kötetet is magunkkal hurcolhatunk. Szerkesztőségünk az Amazon Kindle-re esküszik még ma is, amit már magyar gyűjtőoldalakról is egyszerűen, és sok esetben akciósan megrendelhetünk. Az edigital oldalán 20 ezer forintért kínálnak fapadosabb olvasókat is.

Süssünk muffint, mixeljünk teát!

Még mindig az ötleteknél maradva, a Gasztroajándékok karácsonyra című korábbi anyagunkban arról írtunk, hogy mennyire népszerűek az adj élményt vagy időt jellegű ajándékok, köztük az ehető és iható gasztroajándékok is. Ezekkel időt, energiát spórolhatunk meg magunknak és a megajándékozottnak egyaránt, ráadásul igen személyes meglepetésnek számítanak.

Forrás: Jan Vašek / Pixabay

A gasztroajándékok esetében több variáció létezik, nemcsak azért, mert sokfélék lehetnek, hanem mert adhatunk olyan dolgot, amit saját kézzel készítettünk: például mézeskalácsot, kekszet, bejglit, zserbót, muffint, bonbont, csokoládét vagy szaloncukrot. Az is lehet, hogy ezeknek valamely alapanyagát a saját vagy a családunk kertjében neveltük, termeltük ki: lehet ez dió, mogyoró vagy valamilyen gyümölcs, ami befőtt, lekvár, bor, pálinka formájában nyert új értelmet. Így utóbbiakat díszítésre, ízesítésre is felhasználhatjuk egy-egy szépen becsomagolt süteményhez, de akár önmagukban is megállják a helyüket egy díszes/csatos befőttes, boros, pálinkás üvegben, egy ízléses szalaggal átkötve.

Eljött a forralt boros időszak

A forralt borban az a jó, hogy nem kell hozzá minden áron karácsonyi vásár. Persze sokakat lehangol, hogy idén nem élvezhetik a hazai és a külföldi karácsonyi vásárok csillogó-villogó hangulatát, de egy bögrényit azért így is bárki az otthonába varázsolhat. 

A klasszikus összetevőkForrás: Shutterstock

Bár rizikósabb, hogy eltaláljuk-e a megfelelő arányokat, mégis jobb, ha mi keverjük ki a fűszereket a forralt borhoz, mint ha készen vennénk porítva, vagy a már eleve fűszerezett bort melegítenénk fel a mikróban vagy a tűzhelyen – írta korábbi cikkünkben dietetikus kolléganőnk. Ráadásául az adventi hangulatot is hamarabb átvesszük, ha fahéj-, szegfűszeg- és ánizsillat lengi be a konyhát és a lakást. Persze, nem mindegy, hogy milyen bort használunk a forralt borhoz. Ebben, mint az életben sok más dologban is, az arany középút a jó: nem szerencsés a legolcsóbbat választani, de azért a nagyon drága, minőségi borokat sem érdemes az üstre/fazékra pazarolni.

Online is belekóstolhatunk a karácsonyi vásárok hangulatába

És ha már ott gőzölög kezünkben a fűszeres bor, akkor egy kis virtuális nézelődést is beiktathatunk mellé. Alkalmazkodni kell a megváltozott helyzethez, de ez nem azt jelenti, hogy bánatosan otthon kell ücsörögni. Ahogy az elmúlt időszakban sok minden virtuális térbe költözött, úgy a legszebb karácsonyi vásárok hangulatát is átélhetjük, ennek kapcsán a Travel+Leisure utazási magazin egy friss gyűjtést is közzé tett weboldalán.

Megnézhetjük például a berlini Charlottenburg-palota vásárát, melynek VR-verziója (virtual reality: virtuális valóság) is van, és megcsodálhatjuk London karácsonyi fényeit ebben a videóban, amely végigvezet a színes Carnaby Streeten, az Oxford Circus óriási díszei között és a Covent Garden fagyöngyei alatt.

De virtuálisan körbenézhetünk Bécs egyik legnagyobb karácsonyi vásárának, a Christkindlmarktnak a testvérrendezvényén, a Der Kleine Eistraum (Kis jégálom) varázslatos területén is. Ezeket a videókat elnézegetve és forralt bort iszogatva, talán jövőre még szebbnek és fontosabbnak látjuk majd a karácsonyi időszakot, mint eddig.

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek