Zöld díszkivilágítást kap Budapest advent idejére

Új, környezetbarát díszek és fények töltik be Budapest belső közterületeit advent első vasárnapjától, a fák megóvása mellett fontos szempont lesz az energiahatékonyság is. A díszítés nagyrészt újrahasznosítható fapellet, valamint alumínium felhasználásával készült. A karácsonyi díszek először tartalmaznak ilyen mértékben környezetbarát anyagokat Budapesten – olvasható a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. weboldalán.

A korábbi években az Andrássy úton és a Városháza parkban fákra tekert fényfüzéreket használtak a karácsonyi hangulat megteremtésére. A fényfüzérek fel- és letekerése azonban sérüléseket okozott az amúgy sem túl egészséges fákon, ezzel rövidítve azok élettartamát.

Illusztráció a korábbi évek díszkivilágításárólForrás: images72 / Shutterstock

Idén azonban a Városháza parkban piros szívekkel, arany harangokkal és gömbdíszekkel szerelnek fel 20 fát. Az Andrássy út Deák tértől Oktogonig tartó szakaszán pedig 26 fapár között átfeszített, mintegy 60%-ban teljesen organikus anyagokat tartalmazó dísz található majd. A két helyszínen elhelyezett díszekhez felhasznált organikus anyagok az életciklus végén újrahasznosíthatóak, vagy biológiailag lebomlanak, ezzel is csökkentve a főváros ökológiai lábnyomát.

A két helyszínen az összes dísz beépített teljesítménye 8,5 kW, ez 40%-kal kevesebb a korábbi években felhasználtnál. Az átalakított Vörösmarty téren pedig a karácsonyfadíszeket imitáló színes szalagos gömbök egy feldíszített karácsonyfát idéznek. A tér közepén ellipszis alakban elhelyezkedő oszlopokon és az oroszlános kút körül összesen 16 darab, a tér magas oszlopain korábban már megtalálható szalagos gömbdíszek arányosított, kisebb változata lesz látható.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek