Az amerikai légvédelem már 65 éve követi a Mikulást

Az Egyesült Államokban a Mikulás hozza a gyerekeknek az ajándékokat. Az észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokság (NORAD) segítségével pedig idén is megtudhatják a gyerekek, hogy éppen merre jár ajándékaival a piros ruhás, fehér szakállú szántulajdonos. Mint minden évben, idén december 24-én is különleges küldetésük van: nyomon fogják követni a Mikulást a nap 24 órájában. A NORAD egyébként Észak-Amerikában és környékén az ország védelme érdekében az év 365 napján figyeli, hogy milyen repülőgépek, objektumok kerülnek a légterükbe. 

A Mikulás szánja sem érkezhet meg anélkül, hogy a Légvédelmi Parancsnokság ne tudna róla - illusztrációForrás: Mariana Anatoneag/Pixabay

Egy kedves hagyománynak köszönhetően a NORAD 1955 óta követi a Mikulást. A történet szerint egy kisgyerek véletlenül feltárcsázta a Colorado Springs-i Kontinentális Légvédelmi Parancsnokság (CONAD) műveleti központjának titkos hívószámát, ugyanis egy újság hirdetésében a Mikulás telefonszámát hibásan nyomtatták. A gyerek úgy vélte, hogy magával, a Mikulással beszél. Harry Shoup légierő ezredes, az aznap éjjel szolgálatban lévő parancsnok hamar észrevette, hogy valaki hibát követhetett el, és megnyugtatta a gyereket, hogy a CONAD biztosítja a Mikulás számára az utazást az Északi-sarkról. Így született meg ez a kedves hagyomány, aminek köszönhetően minden évben, szerte a világon millióknak jelzik kötelességszerűen a Mikulás december 24-i tartózkodási helyét.

Noha ez a hagyomány egy hibásan nyomtatott telefonszám miatt kezdődött, a Védelmi Minisztérium az egyik legnagyobb közösségi tájékoztató programjaként ismeri el.

A NORAD Tracks Santa webhelyet közel tizenötmillió kiváncsiskodó keresi fel a világ több mint 200 országából és területéről. Az önkéntesek pedig több mint 130 000 hívást kapnak a világ minden tájáról érdeklődő gyerekektől – olvasható a Légvédelmi Parancsnokság weboldalán. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek