Ezen az európai reptéren az utasok súlyát is megmérik felszállás előtt

A Helsinki Repülőtéren a Finnair légitársasággal repülő utasokat adatgyűjtési kezdeményezés keretében arra kérik, hogy lépjenek a mérlegre az indulási kapuknál. A februárban, illetve április-májusban zajló súlymérés szigorúan önkéntes és névtelen alapon történik – írja az Independent.

A Helsinki repülőtéren a Finnair munkatársai arra kérik a vállalkozó szellemű utasokat, hogy álljanak a mérlegre - illusztrációForrás: AFP/Alessandro Rampazzo

A légitársaság szerint  a Finnair a jelenlegi repülőgép-egyensúly számításainak optimalizálására használja fel az adatokat. Az utasok lemérése a repülés előtt ugyanis növelheti a biztonságot és csökkentheti az egyes repülések által okozott környezeti ártalmakat. Jelenleg a légitársaságok úgynevezett feltételezett tömeggel kalkulálnak, és az utasok össztömegét beállított számok segítségével becsülik meg.

Eddig több mint 600 utas vállalkozott a súlymérésre a héten.

Satu Munnukka, a Finnair földi folyamatokért felelős vezetője elmondta, hogy az adatokra a járatok biztonságos üzemeltetéséhez van szükség, és az összegyűjtött információk semmilyen módon nem kapcsolódnak az ügyfél személyes adataihoz.

„Rögzítjük az ügyfél és a kézipoggyász összsúlyát és háttérinformációit, de például a nevét vagy a foglalási számot nem kérjük. Csak a mérőponton dolgozó ügyfélszolgálatos láthatja az össztömeget, így nyugodt szívvel vehetnek részt a mérésben" – fejtette ki Munnukka.

A Helsinki repülőtéren eddig csak a poggyászok kerültek a mérlegre, most az utasok is - illusztrációForrás: AFP/Alessandro Rampazzo

Tavaly több mint 10 000, az Air New Zealand légitársasággal júniusban repülő utast kértek meg, hogy lépjenek a mérlegre, mielőtt felszállnak a járatukra. Két hónappal később Dél-Korea legnagyobb légitársaságánál, a Korean Airen utazó utasok is hasonló tapasztalatokkal szembesültek.

Picivel több mint 10 évvel ezelőtt írtunk arról, hogy megfizettetnék a túlsúlyt testes utasaikkal a légitársaságok, míg a sovány utasok kedvezményt kaphatnának a jegyárakból, bár ez a felvetés  valószínűleg a diszkrimináció miatt is véglegesen el lett vetve.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek