Harmadával bővül a madridi repülőtér utaskapacitása

Az Adolfo Suárez-Madrid Barajas nemzetközi repülőtér 2,4 milliárd euró értékű bővítését jelentette be a spanyol miniszterelnök pénteken Madridban.

A híres Cibeles szökőkút Madrid egyik jelképévé váltForrás: Shutterstock/Eszter Szadeczky-Kardoss

Pedro Sánchez a Fitur nemzetközi turisztikai vásár keretében beszélt arról, hogy az "évtized legnagyobb értékű reptérfejlesztését" hajtják végre Spanyolországban.

A beruházással 2031-re a jelenleginél évente 28 százalékkal több, 90 millió utas veheti majd igénybe a légikikötőt.

Az átalakítással a madridi repülőtér megszilárdítja pozícióját, mint az Európai Unió egyik legnagyobb repülőtere, az Európa, Latin-Amerika és Ázsia közötti kapcsolatok csomópontja – fogalmazott a kormányfő.

Kitért arra, hogy a projekt világszinten kiemelkedő környezeti fenntarthatósági elemeket is tartalmaz. Példaként említette erre, hogy 140 megawatt teljesítményű naperőmű épül a repülőtér energiaellátására.

2023-ban 84 millióan látogattak a dél-európai országba 108 milliárd euró bevételt teremtve, amely 2022-höz képest 24 százalékos, a koronavírus-járvány előtti eredményhez képest pedig 17 százalékos növekedés.

A spanyol reptereket üzemeltető AENA vállalat adatai szerint tavaly 283 millió utas vette igénybe az ország légikikötőit, a madridi Barajas repülőteret 60,2 millió.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek