Megnyílt Madrid legújabb múzeuma

A Királyi Gyűjtemény Galériájában (Galería de las Colecciones Reales), a spanyol uralkodók által öt évszázad alatt összegyűjtött festményeket, faliszőnyegeket, szobrokat, fegyvereket és pazar királyi bútorokat tekinthetik meg a látogatók. Az új múzeum június 29-én, csütörtökön nyitotta meg kapuit Madridban, a királyi palota kertjei és a Casa de Campo park mellett.

A katedrális nyugati oldala szinte egybeolvad az új galériávalForrás: Héctor Gómez Herrero / CC-BY-SA-3.0-ES

Legutóbb 25 éve nyílt hasonlóan jelentős intézmény Spanyolországban: a bilbaói Guggenheim Múzeumban, melynek épületét Frank Gehry tervezte, kiemelkedő modern és kortárs műremekek kaptak helyet.

Az új madridi múzeum nyolcemeletes, modern épületét Emilio Tunon és Luis Mansilla spanyol építészek tervezték, akik 2017-ben munkájukért elnyerték egyebek között az Amerikai Építészeti Díjat is. A fehér betonból, gránitból és tölgyfából készült épület sok száz ablaka a királyi palota környékének kertjeire és a Casa de Campo parkra néz - írta a CNN online kiadásának beszámolója.

A 172 millió euróból (63,5 milliárd forintból) megvalósult múzeum gyűjteményében öt évszázad mintegy 650 műtárgya szerepel, a közönség Velazquez, Caravaggio és Goya mesterművei mellett például Cervantes Don Quijote című regényének első kiadását is megtekintheti.

Nyitási ingyenes napok!
A La Galería de las Colecciones Reales június 29-én nyitja meg kapuit először. Ezen a napon az érdeklődők ingyenesen léphetnek be a galériába. De, aki ekkor nem tud elmenni megnézi a műalkotásokat, annak lehetősége lesz az ingyenes látogatásra július 5-én, 6-án és 7-én is, 10-től 20 óráig.

A múzeum 40 ezer négyzetméternyi területén kialakított kiállítótermekben olyan műtárgyak is láthatók majd, amelyeket korábban nem láthatott a közönség. Ezek egyike az El Arcángel San Miguel venciendo al demonio (Szent Mihály arkangyal legyőzi az ördögöt) című szobor, Luisa Roldán 1692-ben készült alkotása. De megtekinthető Diego Velazquez Fehér ló című festménye, amelynek keletkezését 1634-38-ra teszik, valamint Caravaggio 1607-ből származó Salome Keresztelő János fejével című képe is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek