Eltörölheti az EU a rejtett kézipoggyász-díjakat

A légitársaságok eltérő kézipoggyász-szabályai rendesen össze tudják zavarni a repülőjegyet vásárlókat. Az online foglalási felületek sokszor olyan kacifántosak, hogy a kezdetben csábítónak tűnő árak a végére sokkal többre jöhetnek ki a rejtett poggyászdíjak és más költségek miatt.

Bőrönd, kézipoggyászForrás: Chutima Chaochaiya/Shutterstock

Ezt a helyzetet szeretné megszüntetni az EU a repülőjegyek árának egyszerűsítésével. Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága egyhangú határozatot fogadott el, amely felszólítja a légitársaságokat, hogy garantálják az utasok ingyenes kézipoggyászát, írja a Euronews.

A határozat arra sürgeti az országokat, hogy hajtsák végre az Európai Bíróság által a kézipoggyászra vonatkozó, 2014-ben hozott ítéletet. Az állásfoglalás elfogadásáról szóló szavazásra októberben kerül sor az Európai Parlamentben.

Az EU két nagy problémát szeretne megoldani: a légitársaságok egymástól eltérő kézipoggyász-politikáját, valamint a repülőjegyárak nem egyértelmű reklámozását, amely rejtett poggyászdíjakat jelenthet a jegy megvásárlásakor.

A 2014-es ítéletben az Európai Bíróság kimondta, hogy az „ésszerű" méret- és súlykövetelményeknek megfelelő kézipoggyász a légi utazás elengedhetetlen része. A bíróság lényegében kijelentette, hogy az utasoknak nem kell külön fizetniük a kézipoggyászért, de a határozatot soha nem hajtották végre. Az új határozat ennek az ítéletnek a végrehajtására tesz javaslatot a kézipoggyászra vonatkozó többletdíjak megszüntetésével.

Az eltérő súly- és méretszabványok különösen problémásak lehetnek az átszállással utazók számára, akik könnyen találhatják magukat szembe extra költségekkel a beszállókapuknál. Az EU arra is sürgeti a légitársaságokat, hogy világosan tájékoztassák az utasokat a többletköltségekről, például a helykiosztás díjairól.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek