Új trend hódít: A poggyászmentes utazás lenne a jövő?

A fenntarthatóságra törekvő úti célok és a progresszív utazásszervezők egyre inkább azt szorgalmazzák, hogy az utazók könnyebb és kisebb, vagy leginkább semmilyen poggyászt ne vigyenek magukkal. De vajon az utazók készen állnak egy bőröndmentes nyaralásra? 

Manapság egyre többen indulnak útnak csak egy hátizsákkalForrás: Shutterstock/Freebird7977

A légitársaságok minden eddiginél több új módszerrel igyekeznek csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást, és egyes úti célok a poggyászok súlyának csökkentését vagy teljes betiltását szorgalmazzák. Ha kevesebbet csomagolunk, kevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár utazásunk, csökkentjük ökológiai lábnyomunkat, és jobban védjük a természetet. Íme néhány ország, amelyek a poggyászmentes utazást részesítik előnyben.

Japán

Nemrég beszámoltunk róla, hogy a Japan Airlines a közelmúltban a fenntarthatóbb légiközlekedés felé tett merész lépésként kísérleti programot indított, amely lehetőséget biztosít a tengerentúli utazóknak, hogy előre béreljenek ruhát az országban való tartózkodásuk idejére – így nincs szükség poggyász feladásra.

A Japan Airlines arra törekszik, hogy az utazóknak ne kelljen poggyászt vinni magukkalForrás: Shutterstock/Makistock

Az augusztus végéig tartó "Any Wear, Anywhere?" koncepciót úgy alakították ki, hogy miután az utazók megérkeznek Tokióba, Oszakába vagy Fukuokába, a különböző méretű és stílusú, személyre szabott ruhákat a látogatók szállodáiba szállítják, utazásuk végén pedig visszaszállítják őket. Bár ez az opció könnyít az utazók terhein, nem mindenki van meggyőződve arról, hogy ez a helyes megközelítés. 

Az Alpok

Új ötlet merült fel Franciaország, Svájc és Ausztria üdülőhelyein: a síelők hagyják otthon felszereléseiket, és béreljenek inkább a síközpontban.

Az Alpokban a sífelszerelések bérlését szorgalmazzákForrás: Shutterstock/Gorillaimages

Az üdülőhelyek és a kölcsönző cégek a csomagtér csökkentése érdekében, és azért is, hogy az utazóknak ne kelljen nagy értékű sportfelszerelésekbe beruházniuk, sisakokat, kesztyűket, szemüvegeket, nadrágokat és kabátokat, valamint a szokásos síléceket, bakancsokat és a botokat is bérbe adják. A vonattal, vagy más tömegközlekedési eszközzel utazók között máris nagy sikert aratott az ötlet. Költségek szempontjából is kedvezőbb lehet az üdülőhelyi bérlés, mintha a feladott poggyászokért kellene fizetnünk a repülőjáratokon, mondta Krissy Roe, a Hotelplan vezető fenntarthatósági menedzsere.

Kelet-Afrika

A kenyai, tanzániai és ugandai nemzeti parkokban található szafari szállások eltérő ajánlatot kínálnak. Igaz, egy ilyen utazás elég drága, viszont nagyjából mindegy, milyen ruha van rajtunk, így nem kell telepakolni a táskánkat. A légitársaságok nagy része a kompakt, puha oldalú táskákat részesíti előnyben, míg a kerekes, vagy kemény oldalfalú poggyászok gyakran nem jutnak túl az indulási csarnokon.

Egy afrikai szafarihoz nincs szükségünk sok ruháraForrás: Shutterstock/Soft_Light

„Mindig azt tanácsoljuk a szafari ügyfeleinknek, hogy több okból is pakoljanak kevesebbet" – mondta Kathy Boate, a Cartology Travel utazási iroda vezérigazgatója. Nemcsak a kisebb repülőgépeken vannak szigorú súlykorlátozások, sok régióban olyan repülőgépeket használnak, amelyeken nem lehet kemény oldalú bőröndöket vinni, mert azok egyszerűen nem férnek el a raktérben. Ráadásul szafari közben amúgy sincs szükség sok ruhára, a minőségi szálláshelyek pedig piperecikkeket, törölközőket, naptejet és rovarriasztót is biztosítanak, ezzel is segítve, hogy kevesebbet kelljen csomagolni.

Forrás: BBC.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek