Ravasz csomagolási tippek, ha nem fizettél feladandó poggyászt

Rég elmúltak már azok az idők, amikor elviselhető áron adhattuk fel a gurulós bőröndünket a reptéren. A legtöbb légitársaság mára olyan magas díjakat számol fel a feladandó poggyászért, hogy sokan inkább megpróbálják a lehetetlent, és a fedélzetre felvihető ingyenes kézipoggyásszal indulnak neki a nyaralásnak. Néhány furmányos utas pedig egészen kreatív praktikákat fejlesztett ki a hátizsák méretű csomag kimaxolására. Ezek közül hoztunk most néhányat.

2021 szeptemberében pár nap alatt 25 millióan nézték meg azt a TikTok-videót, amelyen egy kívülről utazópárnának látszó tárgy zipzárja mögé pillantva kiderül, hogy a habszivacs helyett ruhák tömkelege rejtőzik benne.

Egy másik tiktokker a nyakpárnáját rakta tele mindenféle nélkülözhetetlen ruhadarabbal. Volt, aki egy duty free szatyorral trükközött, és ebben rejtette el a kézipoggyászba már bele nem férő kézitáskáját. Teletömni egy halászmellény zsebeit és abban utazni a repülőn pedig már-már klasszikusnak számít. A legabszurdabb mégis a kismellűek trükkje: végy egy óriási melltartót, a hézagokat pedig töltsd ki a táskádból kimaradt cuccokkal. Pólót, dzsekit rá és már mehetsz is, ki venné észre a turpisságot?

Forrás: Shutterstock.com

Bár a fenti extremitások között is van néhány praktikus ötlet – az utazópárna-trükk például határozottan megfontolandó! –, mutatunk néhány olyat, ami tényleg megvalósítható: 

1. Legyél tisztában a légitársaságod szabályaival
A kézipoggyászra vonatkozó szabályok légitársaságonként eltérnek, ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a saját gépünkre melyek vonatkoznak. Az ingyenes ülés alatti táska mérete a Ryanairnél például 40 cm x 25 cm x 20 cm, az Easyjetnél ugyanez 45 cm x 36 cm x 20 cm, amibe beletartozik a táska füle valamint a kerekek is, ha van. Egyes légitársaságok a súlyt is maximalizálják, a Wizz Airnél a legnagyobb méret 40 cm x 30 cm x 20 cm a súly pedig legfeljebb 10 kg lehet, és van, ahol egy personal itemnek nevezett tárgyat is felvihetsz - mindenképp olvass után a légitársaságod weboldalán, hogy tisztában légy a szabályokkal!

2. Vedd fel a legnagyobb darabokat
Vegyél fel annyi ruhát, amennyit csak bírsz, aztán persze kapcsold be a levegőztetőt a fejed feleltt. Főleg a nagyobb, sok helyet foglaló darabokat érdemes magunkra venni: a farmerdzsekit, a vastagabb farmert, a kabátot. Semmiképp se feledkezz meg a kabátod zsebeiről! Telefontöltőt, olvasnivalót, zoknit, vagy bármi mást elrejthetsz bennük. Egy kicsit rizikósabb, de esetleg megpróbálkozhatsz egy kisméretű, lapos, oldaltáskával is, amit a kabát alatt keresztbe vetsz a válladon – ide beteheted az útlevelet és egyéb fontos holmikat, például a pénztárcát. A dolgaid így biztonságban lesznek és remélhetőleg az ellenőrzésen sem akadsz fenn.

Selejtezzük ki a biztonság kedvéért eltett darabokatForrás: Shutterstock

3. Jól válogasd meg a ruháidat
A feladandó poggyász hiánya mindenekelőtt kevesebb ruhát jelent, ami rengeteg lemondással jár. De ez semmiképp se kedvetlenítsen el!  A legjobban akkor jársz, ha azokat a darabokat választod, amiket a legjobban szeretsz. A többfunkciós ruhadarabok is jól jönnek: legyen egy olyan ruha nálad, ami kényelmes a hétköznapokon, de elég különleges ahhoz, hogy vacsorázni is elmehess benne.

4. Csökkentsd a cipők számát
A cipők foglalják el a legnagyobb helyet a táskában, ezért érdemes minél kevesebbet vinni belőlük. Válaszd ki a legnagyobb darabot, ezt viseld a repülőn, a lapos szandál, hajszálvékony flip-flop pedig már mehet a csomagba. A magas sarkút most inkább felejtsd el, nem csak a helyigénye miatt, hanem mert nagy valószínűséggel úgy sem fogod felvenni sehova; hacsak nem az Oscar gálára vagy hivatalos, de oda meg nem egy kézipoggyásszal indulsz útnak, nem de?

A legnagyobb cipőben érdemes utazniForrás: Irine and Andrew/Shutterstock

5. Készülj a mosásra
Vigyél olyan ruhát, amit könnyen ki lehet mosni, és gyorsan szárad. Hasznos, ha már eleve úgy készülsz, hogy mosni fogsz egy adagot, és olyan szállást foglalsz, ahol van erre lehetőség. De ha ez mégsem sikerül, szinte bárhol lehet találni olyan nyilvános mosodákat, mint amilyenek itthon is elterjedtek.

6. Tekerj, ne hajtogass
A ruhadarabokat egyenként, lassan görgesd fel, ügyelve arra, hogy ne keletkezzen ránc. A létrejött hengereket sokkal könnyebb helytakarékosan elrendezni, és a ruhák sem gyűrődnek meg annyira, mintha a hagyományos módon hajtanánk.

A feltekert ruhákat könnyebb helytakarékosan elrendezni, mintha hagyományos módon hajtogatnánkForrás: Chutima Chaochaiya/Shutterstock

7. Használd ki a holt tereket
Meg fogsz lepődni, hogy mennyi holt tér tud keletkezni a poggyászodban ha nem figyelsz oda. Törékeny tárgyak, mint például a napszemüveg, vagy az ékszerek, elférnek a cipőben, de ha kreatívak vagyunk, még néhány zokni is begyömöszölődhet! A pakolási sorrend is számít! Könnyen kiküszöbölhetők a feleslegesen keletkezett hézagok, ha elölről kezded a csomagolást, ezúttal ügyelve, hogy minden kis zugba be tudj szorítani valamit.

8. Selejtezd ki a biztonság kedvéért eltett cuccokat
Mindannyiunkkal előfordult már, hogy becsomagoltunk ezt-azt a biztonság kedvéért, amit aztán sosem vettünk elő a táskánk mélyéről. Most jobb kiselejtezni minden olyasmit, amit nem tervezünk használni rendszeresen. Ha esetleg mégis úgy adódna, hogy szükséged van rá, nagy valószínűséggel meg fogod tudni venni az úti célodon.

9. Válassz szilárd piperecikkeket
A repülőgépek utasterébe tilos 100 ml-nél nagyobb folyadékot bevinni, ami nem kis fejtörést okoz a piperecikkeket illetően. A legjobb megoldás, ha nem folyékonyat, hanem szilárdat választunk, tusfürdő helyett szappant viszünk, egy flakon sampon helyett pedig szilárd sampont.

A szappanból és szilárd samponból is érdemes csak egy kisebb darabot vinniForrás: Igisheva Maria/Shutterstock

És még ezekből is jó, ha csak egy kis darabot csomagolunk el, éppen annyit, hogy elég legyen arra a pár napra. Léteznek a boltokban miniatűr utazós flakonok is, amelyek szintén jó megoldást jelenthetnek az egyéb tisztálkodószereinknek.

Forrás: The Guardian, CHO Fashion and LifestyleCheap Holiday Expert 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek