Skiplagging - a leleményes utazók trükkje, a légitársaságok rémálma

Mi is az a skiplagging? Az egyelőre magyar kifejezés híján lévő fogalom egy alternatív repülési stratégia, amivel csökkenthetők a repülőjegyek ára. Az utazók körében egyre népszerűbb ez a fajta trükk, a légitársaságok viszont egyre többet bosszankodnak miatta. Bár törvény nem tiltja, olyan eset már előfordult, hogy egy-egy légitársaság kitiltotta járatiról a félig-meddig "bliccelőket."

Hódít ez a viszonylag új, árcsökkentő repülési forma - illusztrációForrás: Pixabay / Készítette: Jan Vašek

A skiplagging lényege, hogy egy utazó olyan repülőjegyet vásárol, amelynek célállomása a ténylegesen kívánt úticélja előtt van, és az utolsó szakaszt nem használja fel. Egy egyszerű példán keresztül ez úgy érthető meg, hogy tegyük fel, valaki New Yorkból Londonba szeretne utazni, és talál egy olcsó repülőjegyet New Yorkból Párizsba londoni átszállással. Ekkor az utazó csak a Londonig tartó szakaszt használja fel, és ott leszáll, így kihasználja az árak közötti különbséget, mivel a közvetlen járatok általában drágábbak – írja a life.hu.

Akiknek további átszállásra szól a jegyük, de valójában már megérkeztek a végleges desztinációra, azok skiplaggingelnek - illusztrációForrás: Shutterstock

Elméletben zseniális ötletnek hangzik, hiszen rengeteg pénzt tudunk megtakarítani, miközben eljutunk közvetlen járattal a kívánt úti célhoz, de a skiplagging több kockázatot rejt magában. A legtöbb légitársaság ugyanis olyan szerződési feltételeket alkalmaz, amelyek tiltják a skiplagging használatát.

Ha a légitársaság rájön, hogy szándékosan csak részlegesen használjátok a jegyet, elállhatnak a további járatokra szóló foglalásaitoktól, vagy akár megszüntethetik a gyűjtött hűségpontaitokat.

Legutóbb idén júlisuban az American Airlines egy tinédzsert tiltott ki járatairól, aki az észak-karolinai Charlotte-ban akart leszállni, nem pedig New York Cityben, amely a végső úti célja volt. A jegyét törölték, és három évre eltiltották attól, hogy az American Airlines járataira betegye a lábát, holott törvénybe ütköző dolgot nem tett – számolt be az esetről az Insider.

Egyre többen alkalmazzák a skiplagginget, bár van mémi kockázata - illusztrációForrás: AFP/Milan Sabic

2019-ben a Lufthansa be is perelt egy utast skiplagging miatt, 2385 dollár kártérítést követeltek tőle, miután mintegy 600 angol fontért vett egy business osztályú retúrjegyet Oslóból Frankfurton keresztül Seattle-be, de megszakította útját, és nem utazta végig az útvonalat. A bíróság végül nem fogadta el a légitársaság érvelését, az utasnak adott igazat. Azonban ennél súlyosabb büntetéstől sem riadnak vissza a légitársaságok, mert az utasok részéről ez szerződésszegésnek minősül, ami miatt akár örökre is eltilthatják az utazót a velük való repüléstől.

 A légitársaságok felháborodása ellenére az elmúlt években virágzó üzlet épült a skiplagging köré: létezik már olyan oldal is, ami helyettünk összeállítja a legjobb konstrukciókat és figyelmezteti az ügyfeleket a legjobb ajánlatokra.

 A teljes cikket a life.hu oldalán olvashatjátok.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek