Kiderült: Nem kevés pilóta szunyókál munkaidőben a levegőben

Egy új kutatásból kiderült, hogy a pilóták majdnem háromnegyedének nincs elég ideje arra, hogy kipihenje magát, emiatt gyakran előfordul hogy elszundítanak repülés közben, amely komoly biztonsági kockázatokat jelent a légi közlekedésben – adta hírül a turizmus.com.

Egyre többen szundítanak el szolgálat közben

A kép illusztráció.
Forrás: Shutterstock/Skycolors

Az Európai Pilóták Szövetségének (ECA) friss kutatásában 31 ország közel 6900 pilótája vett részt, és a kimerültség mellett strukturális hiányosságokat is vizsgáltak, amelyek a fáradtsággal kapcsolatos kockázatkezelésben mutatkoznak.

A júliusi adatok azt mutatják, hogy a fáradtság már a nyári csúcsszezon előtt érzékelhető a pilótáknál, ugyanis a válaszadók közel 73 százaléka arról számolt be, hogy nincs elegendő pihenőidejük a szolgálati napok között.

A pilóták közül négyből három tapasztalt már ún. „mikroalvást" a járatok teljesítése alatt, egynegyedük pedig 5 vagy több alkalommal is elszundított munkaidőben.

A jelentésben kitértek a szolgálati idő meghosszabbításának aggasztó tendenciájára: majdnem minden ötödik pilóta szembesült a szolgálati idő meghosszabbításával. Mindemellett a pilóták több mint 60%-a aggodalmát fejezte ki a lehetséges negatív következményekkel kapcsolatban, ha megtagadnák a munkaidőhosszabbítást fáradtságra hivatkozva.

"Ezek aggasztó, és egyértelmű jelei annak, hogy a fáradtság okozta biztonsági kockázatokat számos európai légitársaságnál nem kezelik megfelelően" – mondta Otjan de Bruijn, az ECA elnöke.

Az adatok azt is mutatták, hogy az üzemeltetők fáradtsággal kapcsolatos kockázatkezelési intézkedései és a szabályozó hatóságok által biztosított felügyeletek a legtöbb országban hiányosak.

A legalacsonyabb pontszámot Máltán, Spanyolországban, Írországban és az Egyesült Királyságban bejegyzett légitársaságok érték el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek