Magyar hidroplán landolt tengeren - 100 év után először

A magyar vízirepülést szeretné újjáéleszteni az Aeroexpress, melynek kétéltű Cessnája az egyik nemzetközi streamingplatform új filmsorozatában kapott szerepet, ezért Bőnyből Athén térségébe repült. Az első világháborúban repültek utoljára magyar hidroplánok tengeren, az Aeroexpress amfíbiájának az Athén környéki vizeken végrehajtott leszállása pedig az első ilyen a magyar polgári repülés történetében – írja az airportal.hu.

Forrás: Aeroexpress/Facebook

Széchey Márton Airbus-oktatókapitány hajósként számos alkalommal vitorlázott a Adriai-tengeren a tájékoztató szerint, de a Cessna 206-ossal az erős hullámok közötti manőverezés maximális koncentrációt igényelt. A hosszú átrepülések során és a komplex feladat végrehajtásában két nagy tapasztalattal rendelkező kisgépes pilóta, Farkas Imre és Nikházy Viktor is segítette munkáját.

Forrás: Aeroexpress/Facebook

Az Aeroexpress márkanév az idén 100 éves, hiszen 1923-ban ezen a néven kezdte meg működését az a légitársaság, amely a Duna Gellérthegy előtti szakaszáról felszállva a Balatonra és Bécsbe szállította az utasokat.

A cégcsoport tavaly kezdte meg működését, amelynek egyik célja, hogy az autóval vagy vonattal nehézkesen megközelíthető Kárpát-medencei célállomásokra indítson légijáratokat, másik küldetése pedig, hogy Magyarországon ismét meghonosodjon a vízirepülés.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek