Lesz újra vízirepülés a Balatonon? Hidroplán szállt le a tóra

1938 óta tegnap, július 21-én történt meg először, hogy magyar lajstromjelű hidroplán landolt a Balaton vízfelületén, a Keszthelyi-öbölben. Az Aeroexpress Cessna 206 típusú gépével Széchey Márton Airbus-oktatókapitány az aktuális széliránynak megfelelően szállt le. Ez nem más volt, mint egy teszt, aminek a célja, hogy a vízirepülés ismét meghonosodjon a magyarországi vizeken.

Az első landolás pillanataForrás: Vitézy Dávid, hivatalos FB oldala/skyart.hu

Először 1916-ban jelentek meg vízirepülőgépek a Balatonon, amikor az olasz frontra induló repülő csónakok Keszthelynél végeztek közbenső leszállást, mielőtt nekivágtak a Triesztig tartó, légvonalban négyszáz kilométer hosszú útnak. A világháború után a keszthelyi vízirepülő bázis 1920-ig létezett, de repülőgépek nélkül. Aztán 1923 nyarán a nagyközönség számára is elérhetővé váltak a hidroplánok: a menetrendszerű külföldi járatok mellett megindultak a Budapest-Balaton közötti taxi-repülések is, az első Budapestről Siófokra június 29-én. 

A hazai vízirepülés első harminc éve tehát meglehetősen mozgalmas volt, 1938-ban még menetrend szerinti hidroplánok jártak a Balatonra.

A második világháborút követően azonban mindez a múlt homályába veszett. Ezen próbál most változtatni az Aeroexpresst start-up cég, ugyanis a gyönyörű folyók és tavak országaként hazánk alkalmas lehet arra, hogy a vízirepülés regionális központja legyen a jövőben. A mai napon Balatonlellén folytatódik a tesztrepülés. A likebalaton.hu a cikkében Vitézy Dávid, közlekedési államtitkár hírére hivatkozik, aki közösségi oldalán számolt be a vízre leszálló kisgépről.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek