Soha ennyi lőfegyvert nem találtak utasoknál az amerikai repülőtereken, mint idén

2022-ben rekordszámban találtak lőfegyvert utasoknál az amerikai repülőtereken a biztonsági ellenőrzéskor, ráadásul a legtöbb fegyver meg volt töltve – közölte az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság.

Csak néhány darab a TSA-ellenőrző pontok átvizsgálása során talált vagy az utasok által önként leadott tiltott tárgyak közül a Ronald Reagan Washingtoni Nemzeti RepülőtérenForrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Alex Wong

Az Egyesült Államok Közlekedésbiztonsági Hivatalának (US Transportation Security Administration, TSA) adatai szerint munkatársaik december 16-áig összesen 6301 lőfegyverre bukkantak a biztonsági ellenőrzéskor, és ezek közel 90 százaléka meg volt töltve. Tavaly még hatezernél kevesebb ügyben kellett eljárást indítani, bár az 5972 fegyver is rekordot jelentett. 2010 óta – a 2020-as évet kivéve – minden évben növekedett a repülőtereken megtalált fegyverek száma.

A közlekedésbiztonsági szervezet idén jócskán megemelte a bírság felső összeghatárát, így akinél fegyvert találnak, arra akár 14 950 dollár (mintegy 6 millió forint) büntetés is kiszabható.

Alaposan átvizsgálják az utasok bőröndjétForrás: Getty Images via AFP/2015 Getty Images/Scott Olson

Az amerikai légügyi szabályok szerint fegyvert kizárólag feladott poggyászban, nem megtöltve, zárt tokban lehet szállítani, és arról az utasfelvételi pultnál is tájékoztatni kell a repülőtér személyzetét.
Egy 2008-ban készült felmérés szerint az amerikai állampolgárok birtokában összesen mintegy 390 millió lőfegyver van, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek