Hamarosan végre felvihetjük a kólát a brit repülőgépekre

A repülőgépek fedélzetére felvihető folyadék mennyiségének növelésére készül a brit kormány. Egy csütörtökön beterjesztett törvényjavaslat alapján a jelenlegi száz milliliterről két literre emelkedik az utasok által a repülőgépekre felvihető folyadékmennyiség, mindez pedig azt jelenti, hogy bátran magunkkal vihetünk akár egy másfél literes ásványvizet vagy kólát. A brit repülőtereknek 2024 nyaráig kell felkészülniük a biztonsági eljárások módosítására, írja az MTI.

A kép illusztrációForrás: Shutterstock/DaniloBueno

Másfél éven belül újgenerációs csomagátvilágító berendezések telepítését is tervezik, amelyek ha  működésbe lépnek, már nem kell többet kivennünk a kézipoggyászunkból a folyadékot és a nagyobb elektronikai berendezéseket, például a laptopokat a biztonsági ellenőrzéskor. Az új szűrőberendezések CT-röntgentechnológiával alkotnak háromdimenziós képet a kézipoggyászunk tartalmáról, és magasan fejlett érzékelő algoritmusokkal azonosítják az esetleges veszélyt. 

A hivatalos üzembe állításig azonban maradnak a 2006-ban bevezetett biztonsági eljárások, amelyek célja annak megakadályozása, hogy folyékony robbanószerek kerüljenek a repülőgépek fedélzetére. Ezt egyébként a légiközlekedés ellen valaha szőtt egyik legnagyobb merénylettervezet kapcsán vezették be annak idején a világ számos pontján. Az azóta életfogytiglani börtönre ítélt brit állampolgárságú iszlamista összeesküvők Nagy-Britanniából kiindulva akarták végrehajtani a merényletet hét, a londoni Heathrow repülőtérről Chicagóba, New Yorkba, San Franciscóba, Washingtonba, Torontóba és Montrealba induló járata ellen.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek