Világrekord: Ő a legfiatalabb pilóta, aki egyedül repülte körbe a Földet

A Guinness World Records (GWR) szerint egy 17 éves tinédzser lett a legfiatalabb, aki kisrepülőgéppel egyedül repülte körbe a Földet. A fiút a családja inspirálta repülésre, így a tinédzser mindössze 15 éves volt, amikor megkapta első pilótaengedélyét, amivel a világ legfiatalabb pilótája lett.

A brit-belga nemzetiségű Mack Rutherford Bulgária fővárosából, Szófiából indult útnak március 23-án, még 16 évesen. Rutherford útvonala 52 országon és öt kontinensen ívelt át egy speciálisan erre a célra készített ultrakönnyű Shark repülőgépen, amelynek utazósebessége elérte a 300 km/órát, és tegnap, augusztus 24-én érkezett vissza. 

A Guiness-rekorder tanúsítványokkal a kezében pózol a világ legfiatalabb pilótája, aki egyedül repülte körbe a FöldetForrás: AFP/Nikolay Doychinov

Mack útját a honlapján lehetett nyomon követni, amelyen látható, hogy Bulgáriából indult el a Földközi-tenger felé, majd a Szaharán keresztül tovább repült a Közel-Keletre, és Kelet-Ázsia felé. Utolsó útvonalán az Egyesült Államokon, Kanadán és Mexikón repült keresztül, majd visszarepült Európába és végül Szófiában landolt. 

Szófiából indult, és ott is landolt a fiatalemberForrás: AFP/Nikolay Doychinov

Ezzel megdöntött két világrekordot is, amelyeket korábban nővére, Zara Rutherford tartott, mint a legfiatalabb ember, aki egyedül repült a világban, és egyben a legfiatalabb is, aki ezt mikrokönnyű repülőgépen tette meg. A lánytestvér sikeréről, aki 19 évesen repülte körbe a Földet, még januárban számoltunk be.

A lány öccse még nála is korábban kezdte bontogatni a szárnyait: "Amikor 15 éves voltam, és megkaptam a pilóta-jogosítványomat, akkor a legfiatalabb  voltam a világon. Aztán amikor a nővérem körberepülte a Földet, arra gondoltam, hogy van valami, amit én is megpróbálhatok elérni" – mondta Mack a CNN-nek.

Nővére, Zara mindenben támogatgja az öccsét, nincs közöttük féltékenység, hogy melyikük a világrekorderForrás: AFP/Glyn Kirk

A fiú az útja során még egy távoli szigetre is eljutott a Csendes-óceán északi részén, miután Japánból az Egyesült Államokba tartó repülése közben az erős ellenszél leszállásra kényszerítette. "Egy pár oreót vacsoráztam, majd lefeküdtem egy kis fészerben, de ez határozottan csodálatos élmény volt" – mesélte el a CNN cikkében.

A családja inspirálta a repülésreForrás: AFP/Nikolay Doychinov

Mack nem csak azért indult, hogy világrekordokat döntögessen, hanem más cél is lebegett a szeme előtt, melyről így nyilatkozott, mielőtt felszállt kisgépével: „Szeretném kihasználni az alkalmat, hogy olyan fiatalokkal találkozzak az úton, akik hihetetlen dolgokat művelnek, és ezzel változást hoznak közösségük, vagy akár a világ javára".

A fital tinédzser rettentően erős mentális képességekkel is rendelkezhet, hiszen 5 hónapon keresztül leginkább csak magára számíthattot.

Nővére a januári landolásakor még arról számolt be, hogy számára a legnagyobb kihívás a magány volt. A fiút ellenben az sem keserítette el, hogy az eredetileg 3 hónapig tartó utazást több váratlan akadály, köztük monszun eső, homokvihar és rendkívüli hőség is akadályozta, emiatt még két hónappal tovább tartott a rendkívüli kalandja, írja az nbcnews.com.

(Címlapfotó: Glyn KIRK / AFP)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek