Elaludtak az utasszállító pilótái, emiatt túlrepültek a landolási ponton

Két pilóta 37 000 láb (11 000 méter) magasságban aludt el, és mielőtt felébredt volna, már túlrepült a reptéri kifutópályán, hogy utána biztonságosan landolhasson a géppel. A légiforgalom megpróbálta felvenni velük a kapcsolatot, miután túlhaladtak az etiópiai addisz-abebai repülőtéri leszállási ponton. Az Ethiopian Airlines pilótái végül felébredtek, és a második megközelítésénél már leszállították a gépet– írja a BBC.

Az Ethiopian Airlines a világ legrégebbi légitársasága, amely hétfőn egy ilyen Boeing 737-es géppel szállt túl a célállomásonForrás: NurPhoto via AFP/Mas Agung Wilis/NurPhoto/Mas Agung Wilis

A hétfői járat a szudáni kartúmi repülőtérről szállt fel. A 154 férőhelyes Boeing 737-es járata általában kevesebb, mint két óra teszi meg a szomszédos országok közötti útvonalat.

A közösségi oldalakon az esettel kapcsolatos reakciók a pilóták munkabeosztásával kapcsolatos rokonszenvtől egészen a felháborodásig fajult, amiért elaludtak a munkájuk során.

"Nem hibáztatnám itt kifejezetten az etióp legénységet – ez olyan dolog, ami a világ bármelyik legénységével megtörténhet, és valószínűleg meg is történt. A hiba a vállalatot és a szabályozókat terheli" – olvasható az egyik kommentben. 

Valóban volt hasonló eset, méghozzá nem is olyan régen. Egy New Yorkból hét és fél órával korábban felszálló Airbus A330-200-as gép nem reagált a francia földi irányítók irányítására április 30. és május 1. közötti éjszaka, hiába hívták őket. Feltételezhetően azért, mert a pilóták szundítottak. 

Egy másik felhasználó azt javasolta, hogy csak egy megoldás létezik: "Felmondás. A történet vége. Teljes leállás."

Egy légiközlekedési elemző a Twitteren "mélyen aggasztónak" nevezte az esetet.

"A pilóták fáradtsága nem újdonság, és továbbra is az egyik legjelentősebb fenyegetést jelenti a repülésbiztonságra – nemzetközi szinten" – írta a Twitteren Alex Macheras repülési elemző.

Az Ethiopian Airlines sajtóközleményében megerősítette, hogy a személyzetet eltávolították a jövőbeli járatokról a további vizsgálatig. "A vizsgálat eredménye alapján a megfelelő korrekciós intézkedéseket megtesszük. A biztonság mindig is elsődleges prioritásunk volt és a jövőben is az lesz" - olvasható a közleményben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek