Elképesztő siker: Ez a 19 éves lány egyedül repülte körbe a világot

Sikeresen befejezte 5 hónapos Föld körüli útját a 19 éves Zara Rutherford. A belga-brit pilótalány a kedvezőtlen időjárás miatt a tervezettnél két hónappal később landolt a belgiumi Kortrijk-Wevelgemben, de így is rekordott döntött és élete egyik legélvezetesebb kalandján van túl - olvasható a BBC oldalán. 

Zara Rutherford 19 éves belga-brit pilóta felmutatja a Guinness világrekordot igazoló okleveleit, miután megérkezett a belgiumi Kortrijk repülőtérreForrás: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert

Zara ezzel világrekordot állított fel, ugyanis ő lett a legfiatalabb pilóta, aki egyedül képes volt megkerülni a Földet. Útja során egy hónapot töltött az alaszkai Nome-ban, 41 napot Oroszországban, de Tajvanon és Indiában is landolt. 

A fiatal lányt hazaérkezésekor a belga Vörös Ördögök műrepülő csapatának négy gépe kísérte, a reptéren pedig családja, újságírók és rajongói várták. A sajtótájékoztatón azt mondta, minden nehézség ellenére nagyon örül, hogy vállalta a 32 000 mérföldes (51 000 km) repülést.

A 19 éves belga-brit pilóta ezzel a repülővel kerülte meg a földet.Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

"A legnehezebb a Szibéria feletti repülés volt – rendkívül hideg volt, és ha a motor leállt volna, nem vagyok benne biztos, hogy túlélem" – mondta.

"Várom, hogy elmondhassam az embereknek a tapasztalataimat, és arra biztassam őket, hogy legalább egyszer tegyenek valami őrületesen bátor dolgot az életben. Gyermekként nem igazán láttam női pilótákat. Ez nem volt túl bátorító dolog. Most megpróbálok egy barátságos arcként megjelenni, hogy a lányok kedvet kapjanak a repüléshez, a tudományhoz, a technológiához, a mérnöki tudományokhoz és a matematikához. A sajtó figyelmét pedig arra szeretném használni, hogy a repülésre bátorítsam a lányokat" - nyilatkozta a cikkben Zara. 

A pilótanő 2021 augusztusában indult útnak Belgiumból egy Shark ULL típusú géppel, mely a világ legkönnyebb repülőgépének számít jelenleg. Újta során összesen 57 országot érintett, és bizony sok nehézséggel találkozott: hosszú időre Alaszkában rekedt a rossz időjárás miatt, Oroszországban pedig vízumgondjai akadtak.

De számára a legnagyobb kihívás mégis a magány volt. "Voltak nehéz pillanatok, amikor a halasztást fontolgattam. De az sem könnyítette volna meg a dolgokat, így örülök, hogy végül végigcsináltam" - tette hozzá a 19 éves pilóta.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek