Íme, ezeken az európai repülőtereken a legtöbb a járattörlés és a késés!

A légi közlekedés jelenleg finoman szólva is kész káosz: rengeteg sorbanállás, hosszadalmas késések és több ezer törölt járat. A legrosszabb az, hogy az utazók számára teljesen kiszámíthatatlan, mi vár majd rájuk utazáskor. De vannak repülőterek amelyek jobban vagy rosszabbul teljesítenek, mint mások? Nos, a számok tekintetében igen! 

Sokan frusztráltan és szorongva indulnak el a reptérre, mert nem tudják, mi vár majd rájuk - illusztrációForrás: Joshua Woroniecki/Pixabay

Áprilisban már írtunk a lestresszesebb repülőtérről, a cseppet sem megtisztelő címet a londoni Heathrow "nyerte el". Most nézzük, melyek a legmegbízhatatlanabbak a járattörlések és késések szempontjából!

A repülőterekre vonatkozó adatokat a Hopper utazási iroda dolgozta fel az elemzéseket szolgáltató Official Aviation Guide adatait felhasználva. A Hopper az európai repülőtereken történt késéseket és járattörléseket vizsgálta meg július 10-ig bezárólag.

Az eredmények pedig azt mutatják, hogy Európa legmegbízhatatlanabb repülőtere jelen pillanatban a brüsszeli Zaventem!

Belgium legforgalmasabb repülőterén a járatok 72 százaléka késett ebben a hónapban, 2,5 százalékukat pedig törölték. Brüsszelt a Frankfurt International követi, ahol a járatok 68 százaléka késett, 7,8 százaléka pedig törölve lett, valamint a hollandiai Eindhoven, ahol a járatok 67 százaléka késett, 1,8 százaléka pedig törölt járat. De nézzük a teljes 10-es listát!

Európa legmegbízhatatlanabb repülőtereinek teljes rangsora

1. Brüsszel Zaventem, Belgium (72 százalék késés, 2,5 százalék törölve)

2. Frankfurt International, Németország (68 százalék késés, 7,8 százalék törölve)

3. Eindhoven, Hollandia (67 százalék késés, 1,8 százalék törölve)

4. Luton, Egyesült Királyság (66 százalék késés, 2,7 százalék törölve)

5. Budapest Liszt Ferenc, Magyarország (65 százalék késés, 2,1 százalék törölve)

6. Lisszabon, Portugália (65 százalék késés, 4,8 százalék törölve)

7. Párizs Charles de Gaulle, Franciaország (62 százalék késés, 3,1 százalék törölve)

8. Amsterdam Schiphol, Hollandia (61 százalék késés, 5,2 százalék töröltve)

9. Nice Côte d'Azur, Franciaország (60 százalék késés, 3,4 százalék törölve)

10. London Gatwick, Egyesült Királyság (59 százalék késés, 1,4 százalék törölve)

Ezzel szemben Európa legjobban teljesítő repülőtere a milánói Bergamo, ahol a járatok mindössze három százaléka késett és csak egy százalékukat törölték. Hasonlóan megbízható Gran Canaria repülőtere (nyolc százalék késéssel, 0,3 százalék törléssel) és a bukaresti Otopeni International (tíz százalék késés, 1,7 százalék törlés) – írja a timeout.com.

A Budapest Airport cikkünkre reagálva az alábbiakat közölte: "Júniusban a járatok 68%-a időben, vagy legfeljebb 30 perc késéssel indult; az induló járatoknál tapasztalt késések időtartama átlagosan 30 perc volt. A járatkésések 98%-ának hátterében a Budapest Airport hatáskörén túlmutató okok álltak (pl. forgalomirányításhoz vagy légitársasághoz köthető okok, érkező járatok késése). Általánosságban elmondható, hogy júniusban heti szinten 10-15 induló járat légitársasági üzemelési okból történő törlésére került sor. A járattörlések okairól a Budapest Airport nem rendelkezik pontos információval, azok a légitársaságok hatáskörébe tartoznak."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek