Hatalmas lyukkal az oldalán repült 14 órán keresztül egy Emirates gép

Az Emirates EK430-as járatát július 1-jén, pénteken elhagyó utasok egy nagy lyukat fedeztek fel a gép oldalán, miután leszálltak az ausztráliai Brisbane-ben. Az Airbus A380-as Dubajból indult, és közel 14 órát volt a levegőben. Néhány utas arról számolt be, hogy az incidens felszállás közben vagy röviddel azután történhetett. De hogy lehet ez – merül fel a kérdés? Hiszen az Emirates a világ egyik legjobb légitársasága.

Az A380-as a világ legnagyobb repülőgépe - ilyen Emirates gépen keletkezett a hatalmas lyukForrás: Maarten Visser /Wikipedia

Bár a „szuperjumbo" péntek óta a földön maradt a brisbane-i repülőtéren, az Emirates közleménye szerint az esetnek „nem volt semmilyen hatása a repülőgép törzsére, vázára vagy szerkezetére".

Az Aviation Herald jelentése szerint a pilóták nem sokkal leszállás előtt felvették a kapcsolatot a brisbane-i repülőtér légiforgalmi irányítójával, és jelentették, hogy azt gyanítják, a felszálláskor leereszthetett az egyik gumi, és a vészhelyzet miatt segítséget kértek a leszálláshoz. A repülőgép végül biztonságosan leszállt, és a jelentések szerint egyetlen utas sem sérült meg.

A járat egyik utasa azt mondta, hogy a járat 45. percében aggasztó zajt hallott.

"Erős csattanás volt, a padlón keresztül is éreztem" – mondta. „A légiutas-kísérők nyugodtak maradtak, leállították a vendéglátást, telefonálgattak és ellenőrizték a szárnyakat, a motorokat" – tette hozzá. A lyuk a bal oldali szárny tövében keletkezett, a borításának azon részén, ahol a szárny a kabinnal találkozik. 

Az Emirates szóvivője elmondta: „A burkolatot teljesen kicserélték, ellenőrizték és jóvá hagyták a mérnökök, az Airbus és az összes illetékes hatóság. Utasaink és személyzetünk biztonsága mindig is a legfontosabb prioritásunk volt."

Az A380 a világ legnagyobb utasszállító repülőgépe, amely az elmúlt években némileg kiesett a kegyből, azonban úgy tűnik, hogy visszatér az egekbe, mert a Singapore Airlines és a Qantas ismét üzembe helyezte, majd hamarosan a japán ANA és a dél-koreai Asiana Airlines is ilyen gépekkel fog repülni – írja az Independent. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek