Videó: Víz alatt, teljes sötétségben készülnek az űrutazásra a NASA űrhajósai

 A víz alatt készülnek a Holdra való visszatérésre a NASA űrhajósai az Artemis program keretében – olvasható a Reblog oldalán.

A NASA 2025-re tervezi az Artemis programot, amikor majd az amerikai űrhivatal űrhajósai a Holdra utaznak és leszállnak annak déli pólusán. Jelenleg egy űrhajósokból álló csapat készül erre a nagy kihívást jelentő küldetésre a houstoni Neutral Buoyancy Laboratory medencéjében. A napokban közzétett fotókon jól látszik, ahogy az űrhajósok teljes sötétségben a víz alatt edzenek. 

A NASA űrhajósai egy sötét medencében gyakorolnakForrás: NASA

A houstoni speciális központ medencéjét már többször is használták a NASA űrhajósai, a víz alatti munka hűen reprodukálja az alacsonyabb gravitációjú környezet körülményeit. Ez segíti a sajátos mozgás megismerését, és az űrprogramok során az űrhajósok által végzett feladatok begyakorlását is. A Hold déli pólusánál a Nap legfeljebb néhány fokkal lesz a horizont felett, az ilyen körülmények rendkívül hosszú és sötét árnyékokat fognak okozni. Ezért a NASA egy speciális képzési programot hozott létre, hogy az űrhajósokat felkészítsék a sajátos fényviszonyokra. A szimulációban próbálják a lehető legjobban imitálni azt, amivel az űrhajósok szembesülni fognak.

A 12 méter mély medence alján kikapcsolták az összes fényt, és fekete függönyöket szereltek a falakra, ezzel minimálisra csökkentették a fényvisszaverődéseket.

A víz alatt egy keresőfényt is felszereltek, amelynek fénye lehetővé teszi, hogy szimulálják azt, amivel az űrhajósok a Holdon szembesülnek majd.

Az Artemis program célja, hogy az űrhajósok visszatérjenek a Holdra. Ez az első ilyen kezdeményezés az Apollo-program 1972-es lezárása óta. A tudósok azt jósolják, hogy az űrhajósok az állandó árnyékban lévő kráterek miatt jéglelőhelyeket fognak találni. A vízjég azért marad meg a Holdon, mert a Hold pólusainál lévő alacsonyan fekvő területek szinte állandóan sötétben vannak. Ez azt jelenti, hogy az űrhajósoknak majd a fényszegény környezet viszontagságaival is meg kell küzdeniük. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek