Újabb mérföldkőhöz érkezett a Magyar Űrhajós program

Száz jelentkező, köztük 86 férfi és 14 nő jutott tovább a kiválasztási folyamatban a Magyar Űrhajós Programban – adta hírül az MTI. A jelentkezési határidő lezárásáig, január 31-ig több mint 240 érvényes pályázat érkezett a HUNOR (Hungarian to Orbit) programjára.

A szerencsés pályázók 2024 első felében utazhatnak majd az űrbe - A kép illusztrációForrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Pavel Pavlov

A szerencsés továbbjutók már megkezdték az online alkalmassági tesztek kitöltését, emellett az Európai Űrügynökséggel (ESA) és az ESA űrhajós politikájával (Astronaut Policy) együttműködve alapos fizikai és pszichológiai vizsgálatok, valamint szakmai felmérések várnak rájuk.

Ezzel párhuzamosan zajlik a tudományos program kiválasztása, amelynek során több magyar fejlesztésű műszert és tudományos kísérletet vizsgálnak meg. A program tudományos és technológiai részét az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont (EK) Űrkutatási Laboratóriuma koordinálja, mely a kísérleti műszerek fejlesztését és a ráépülő tudományos programokat is felügyeli majd.

Emellett újabb felhívást tesznek közzé emberes űrrepülés keretében megvalósítható további projektjavaslatok benyújtására is, melyre tudományos és technológiai kísérleteket, ötleteket, demonstrációs és ismeretterjesztő tevékenységre vonatkozó javaslatokat várnak. A további részletekről az EK fog felvilágosítást adni. Várhatóan a kiválasztási folyamat végén, 2024 első félévében indulhat magyar kutató űrhajós a Nemzetközi Űrállomásra.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek