Videó: Nem lettünk volna az utasok helyében ezen a majdnem felbukó repülőn

Azok, akik békeidőben sokat utaztak repülővel tudják, hogy a repülőutak túlnyomó többsége kifejezetten nyugodt, csak néha adódhat egy kis turbulencia. A leszállás azonban több esetben is körülményes lehet, és sajnos komoly balesetekkel is végződhet, ha a pilóta nem ismeri jól a gépet és annak minden rezdülését.

Landolás a London Heathrow nemzetközi repülőtérenForrás: Shutterstock.com / Fasttailwind

A szakemberek szerint a legtöbb esetben ilyen helyzetek akkor adódnak, ha az időjárási viszonyok is közbeszólnak, például egy viharos eső, vagy erős széllökések. Ilyen esetben még a manőverekről készült felvételeket is ugyan olyan izgulva nézzük, mintha mi magunk is a gépen ülnénk. Vegyük például azt a videót, amit nemrég vettek fel a British Airways 1307-es járatának mentett leszállásáról.

A járat 80 percet utazott Aberdeenből London Heathrow repülőtérre. Az Airbus 321neo landolását egy YouTube műsorvezető, Jerry Dyer, a Big Jet TV videósa vette fel. Később a CNN-nek elmondta, hogy a becslések szerint körülbelül 20 mérföld/órás szél fújt akkor, amikor a gép éppen a kifutópálya fölé ért - olvasható a Matadornetwork.com cikkében.

A videón láthatjuk, ahogy a gép körülbelül 20 másodpercig lebeg az aszfalt felett, majd az egyik kerekét enyhén leérinti a talajra. Ezután mindkét kereke földet ér, de abban a pillanatban az egész gép megdől a bal szárny irányába. Ekkor már a gyomrunk is liftezett, pedig mi csak videón néztük az esetet; mit érezhettek az utasok és a pilóták?

És ezután még, csak úgy ráadásnak, a gép farka is a földhöz ért. Ez a fajta ütközés szintén a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt szokott bekövetkezni. De ha egy olyan gyakorlott pilóta van a gépen, mint amilyen ennek a járatnak az esetében volt, akkor ezután is meg tudja menteni a helyzetet. És így is lett. Miután a farok hozzáért a kifutóhoz, a pilóta azonnal újra felemelte a gépet. Végül 16 perccel később sikeresen landolt a repülőtéren, és még így is 8 perccel előbb érkeztt meg, mint a menetrend szerint kellett volna.

Az Egyesült Királyság egyik parlamenti képviselője, aki szintén a repülőn tartózkodott, később Twitter-üzenetben ezt írta: „Megerősíthetem, hogy nem volt kellemes élmény." Viszont a videót készítő Dyer szerint a pilóta érmet érdemel. Ti már átéltetek hasonló landolási gondokat? Írjátok meg nekünk Facebook-kommentben!

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek