Igazi áttörés, amit egy ukrán légitársaság meg mert tenni

A stewardessek munkája nem olyan könnyű, mint azt gondolnánk. Nem elég, hogy nekik nincs nyári vakáció, hétvége vagy ünnepnap, és rendszeresen távol vannak az otthonuktól, a családjuktól, a megjelenésüket tekintve is mindig topon kell lenniük. Rengeteget talpalnak, fizikai munkát végeznek, és teszik mindezt magas sarkú cipőben, szűk ruhában, kifogástalan sminket és frizurát viselve. Ezeknek a kemény elvárásoknak vetett most véget egy ukrán légitársaság, és remélhetőleg követőkre is talál majd. 

Szabályok tengerében

Minden légitársaságnak más a kódexe, hogy mit vár el saját légiutas-kísérőinek megjelenésétől. Az Emirates péládul a legszigorúbbak közé tartozik ilyen téren, és valóban komoly szabályok közé szorítja az alkalmazottai megjelenését. Egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy nemcsak meghatározott tónusú, a kalapjukhoz illő piros rúzst és körömlakkot kell viselniük, de tarkójuk felett pár centivel hordott kontyuk formájának összetűzésére is külön fodrászok tanítják meg őket. A kalapot is úgy kell felvenniük, hogy az pont két ujjal a szemöldök felett legyen.

Kifejezetten vékony, modell alkatú hölgyek dolgoznak légikisasszonyként az EmiratesnélForrás: Emirates

Egy másik cikkünkben pedig arról írtunk, milyen külső jegyekkel lkell rendelkezniük a stewardesseknek, legyen az az életkor, a magasság, a testarány vagy a csinosság. Az Emirates egykori légiutas-kísérője arról panaszkodott, hogy bár mindössze 63 kilogrammot nyomott, a testtömeg-indexe alapján túlsúlyosnak ítélték. Azt is elmondta, hogy a légitársaságnál szúrópróbaszerűen mérték a testsúlyukat, és arra figyelmeztették őket, hogyha a súlyproblémáik a későbbiekben is fennállnának, csökkenteni fogják a fizetésüket.

Új szelek fújnak

Azonban új trend is kialakulóban van, ez pedig az elegancia mellett a kényelmet is zászlajára tűzi. Alexandrina Denysenko hét éve teljesít szolgálatot légiutas-kísérőként. Állítja, hogy néha egyetlen perce sincs arra, hogy leüljön a repülés során, és arról csak álmodozik, hogy a megduzzadt lábát pihentesse, miután órákat jön-megy a magas sarkú cipőjében. A helyzet azonban most megváltozik. Denysenkó egy magántulajdonban lévő ukrán légitársaságnál, a SkyUp Airlines-nál dolgozik, amely úgy döntött, hogy véget vet a magas sarkú cipők és a ceruzaszoknyák egyeduralmának, miután a légiutas-kísérőktől visszajelzéseket gyűjtött az egyenruhájukkal kapcsolatos kérdőívekkel. A légikisasszonyoknak készült új SkyUp egyenruhák bizony, alaposan átalakultak.

A laza elegancia és a kényelem lett az ukrán légicég jelszavaForrás: Skyup Airlines

A magas sarkúkat fehér Nike cipők, a szűk ceruzaszoknyákat laza, narancssárga nadrágkosztümök váltják fel, amit selyemkendő egészít ki. De a blúzokat is fehér pólókra cserélik. "A magas sarkú cipő jól fest, ezzel nem vitatkozom, de a lábak szenvednek és megduzzadnak a repülés végére. A tornacipők nagyon menők" – nyilatkozta Denysenko a Reutersnek.

A praktikum sokat nyom a latba

„Ha a személyzetnek ne adj' Isten vízen kellene leszállnia és evakuálni kell a gépet, a sarok károsíthatja a létrát, és nem túl kényelmes szoknyában úszni sem" – emelte ki a légikísérő az öltözetváltás gyakorlati hasznát. A vállalat közölte, hogy tanulmányozták a légiutas-kísérő egyenruhák történetét, és úgy döntöttek, hogy elhagyják az utaskísérk megjelenésének "konzervatív" elemeit. A feszes kontyokat pedig felváltják a laza copfok vagy hajfonatok.

Az orosz stewardesseknek is tökéletes a megjelenésük a feszes egyenruhájukban, fodrászminőségben elkészített frizurájukkalForrás: Media_works/Shutterstock

"Rájöttünk, hogy bár a női légiutas-kísérőről kialakított kép nagyon romantikusnak tűnik, a munkájuk kemény fizikai felkészültséget igényel" – jelentette ki a SkyUp Airlines marketing osztályának vezetője, Marianna Grygorash.

Az új egyenruhát hivatalosan október 22-én mutatják be élesben, a járatokon.

Grygorash szerint a cég új egyenruhát tervez bevezetni a férfi személyzetnek is, a mellény helyett könnyű öltönyt, az ing helyett pólót vehetnek fel, és megjelenésüket fekete Nike cipő egészíti ki – írja a reuters.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek