A dubaji reptéren kutyák szűrik ki a koronavírust

Az Egyesült Arab Emírségekbe érkező utasoknak 96 óránál nem régebbi, negatív koronavírus-tesztet kell felmutatniuk, de a magas kockázatú országokból érkező és a tüneteket mutató utasokat emellett is megvizsgálják, méghozzá rendőrkutyák segítségével, akik az ország belügyminisztériuma szerint 92% -os pontossággal képesek kiszagolni a vírust - derül ki a lonelyplanet.com cikkéből.

Franciaországban is alkalmazzák a tesztkutyákat: Marlene Schiappa miniszter épp egy kutyaidomárral beszél KorzikánForrás: AFP/Pascal Pochard-Casabianca

Az eljárás során a Dubaji Egészségügyi Hatóság tisztviselői verejtékmintát vesznek az utasoktól, amit egy tölcsérszerű nyílással ellátott edénybe helyeznek. A kutyák ezt a mintát biztonságos távolságból megszaglásszák, a kutyák és a minta, illetve az utas között nincs közvetlen kapcsolat. Ha a kutya pozitív eredményt jelez, akkor az utason garatminta-vizsgálatot is végeznek.

Az elmúlt hónapokban Európában is végeztek kísérletek, hogy kiderítsék, mennyire megbízható a kutyateszt. A Hannoveri Állatorvostudományi Egyetem kutatása szerint például a kutyák 94%-os pontossággal jelezték a vírust, melyből 792 esetben jeleztek negatív eredményt, 157 esetben pozitívat, és mindössze 33 esetben tévedtek.

A kutyák segítségét egyébként már korábban is igénybe vették olyan betegségek kiszűréséhez, mint a malária, a rák, a Parkinson-kór és egyes bakteriális fertőzések.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek