Bemutatjuk Gofree-t, az első glutén-jelző kutyát

Hallottunk már több különböző segítőkutyáról, és biztos olvasóink között is van olyan ember, akinek valamilyen állat segíti a napjait egyszerűbbé és biztonságosabbá tenni. De ahogy Gofree Facebook oldalán is írják, a hazánkban dolgozó vakvezető kutyák, mozgássérült-segítő, hangjelző, autista/személyi-segítő és vércukorszint-jelző kutyusok mellé most beállhatnak a sorba a glutén-jelző kutyák is.

Gofree és gazdája - a fotót engedéllyel használjuk felForrás: Járdány Bence / Gofree, a glutén-jelző segítőkutya / Facebook.com

NEO Magyar Segítőkutya Egyesület által kiképzett Gofree, az első magyar glutén-jelző kutyus, aki mostantól hivatalosan is szolgálatban áll Emma, a 11 éves cöliákiás (gluténérzékeny) kislány mellett, és segíti őt a mindennapokban. 

A kiképzett kutya feladata, hogy megbízhatóan érzékelje és jelezze a glutén legkisebb mérhető mennyiségét is az ételben, alapanyagokban vagy akár a vitamin tablettákban is. Gluténmentesnek ugyanis csak az a termék számít, amelynek 1 kilogrammjában kevesebb mint 20 milligramm glutén van jelen. A kiképzés alatt Gofree-t arra tanították és az egyesület vizsgája után hivatalosan is bizonyította, hogy képes 1 kilogramm ételben kevesebb mint 10 milligramm glutént kiszagolni, ami már a gluténmentesség határértéke alatt van - olvasható a Gofree, a glutén-jelző segítőkutya nevű Facebook oldalon.

Ha itt megnézzük Gofree mindennapi munkájáról készült fotókat, akkor láthatjuk, hogy az apró termetű kutyus tárolókon keresztül szagolja meg az ételeket, alapanyagokat, korábban még nem vásárolt húskészítményeket és a felírt tablettákat, vitaminokat is. Ha pedig éppen nem dolgozik, akkor lelki támaszt nyújt a gazdájának, vagy hagyja magát fotózni és továbbra is online kiképzéseken vesz részt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek